KAPITEL 10: Få mer jobb – genvägar för att bli uppskattad som konsult

”Dina mest missnöjda kunder är den bästa källan för lärande.”
Bill Gates

Att vara konsult är en konstart i sig, något vi ständigt kan utveckla och bli bättre på. Att vara en uppskattad konsult handlar om mer än kompetens och problemlösning. Det kan handla om ens bemötande och beteende, men också om ens förmåga till förståelse och förmåga att inge trygghet.

Exakt vad som gör en till en riktigt bra konsult kan med andra ord vara svårt att identifiera. Men även om det inte finns någon komplett manual har vi samlat ihop några goda råd från NOX-nätverket som hjälper dig att öka din ”konsultmässighet” och som gör livet som konsult roligare och mer utvecklande. Ess att dra fram ur rockärmen som gör att du blir extra uppskattad – och som kan leda till att du får fler uppdrag framöver!

Ofta finns det någon surdeg i projektet som ingen vill ta tag i. Knip åt dig surdegen och gå till botten med problemet. Du kommer bli belönad med tacksamhet och personer kommer att tycka att du är handlingskraftig. Dessutom kommer du få kunskaper som kanske ingen annan hos kunden besitter. 

Ett annat tips är att vara flexibel och erbjuda hjälp! Vid möten kan du erbjuda dig att ta mötesanteckningar och vid behov kan du göra summeringar på whiteboard. Om någon har mycket att göra, fråga om du kan vara behjälplig.

/Katarina Listrup

Många tror att uppdraget som konsult bara handlar om att leverera lösningar och står beredda att hugga i med en gång. Men många framgångsrika konsulter vittnar om att man vinner mycket på att ta ett steg tillbaka och analysera situationen en gång extra innan man sätter igång. Ta därför för vana att formulera uppdraget eller kundens utmaning för dig själv, med dina egna ord och testa av de på din uppdragsgivare innan du drar igång. Ofta upptäcker man små avvikelser i hur man ser på situationen. Lyft upp och prata om dessa skillnader, det kan vara avgörande för projektets framgång.

Många kunder tar in konsulter just för att de vill ha nya perspektiv på sin egen situation och sina utmaningar. Var därför inte rädd för att ifrågasätta på ett ödmjukt sätt. Ditt konsultperspektiv och dina erfarenheter från andra branscher och projekt kan vara avgörande för kundens framgång.

Ett annat tips är prata – och företrädesvis lyssna – på de personer som du ska arbeta tillsammans med. Var lyhörd för vad de upplever som utmaningar, och fundera över hur det kan vändas till styrkor i ditt uppdrag eller i ert gemensamma projekt.

Vi svenskar har lätt att sopa ”gnissel” under mattan: oavsett om det är personer som har svårt att komma överens, funktioner eller tekniska lösningar som inte är tillräckligt bra eller klagomål från kunder. Men ofta finns det mycket att lära och vinna på att våga ta tag i det som gnisslar och lösa situationen en gång för alla.  

Mitt tips är att vårda dina reklamationer. Dina missnöjda kunder kommer bli dina bästa kunder om du lyssnar och hjälper dem. Vi sålde ventilationslösningar till ett stort gymnasium i Tyskland som byggdes om våning för våning i etapper. Vid vår första leverans hade av misstag dysor (munstycken) med fel färg monterats i våra produkter. Detta hade inte uppmärksammats av byggaren som under tidspress hängt upp felaktig ventilation. Kunden var enormt missnöjd. Istället för att skylla på andra, tog vår VD med sig 5000 dysor av rätt färg och åkte ner till Tyskland, väl där klättrar han upp på en stege och byter ut dem en och en.  Självklart fick vi fortsatt förtroende och fick leverera till övriga våningar.

/Kaarina Kranz

För att lyckas i ett projekt är det viktigt att alla känner sig delaktiga och får sin röst hörd. Ett projekt jag var med i handlade om att migrera data från ett system som skulle tas ur drift och ersättas med ett nyutvecklat system. Personer som utvecklat systemet som skulle tas ur drift anlitades för migreringen. Stämningen var till en början dålig eftersom dessa personer såg att deras arbeten skulle försvinna i och med migreringen. För att råda bot på detta bjöds de istället in som “experter” då de satt på mycket värdefull information angående datastrukturerna. Det vände hela projektet eftersom de blev lyssnade på och fick en helt annan status i projektet. I slutändan visade sig deras hjälp vara ovärderlig för designen av det nya systemet.

/Katarina Listrup

Möt varje situation med nyfikenhet! Som entreprenör kommer du att ställas inför såväl nya och utmanande situationer som rutinuppdrag som det känns som att du kan lösa i sömnen. Genom att ha en öppen och nyfiken approach i alla typer av uppdrag: ställa frågor, vara lyhörd, byta perspektiv och ta reda på hur andra har gjort, så kan alla uppdrag bli utvecklande.

En vanlig konsultfälla är att man tänker att man ska ha alla svaren i förväg och att man lutar sig tillbaka och litar på gamla meriter. Fall inte i den fällan, utan våga släppa prestigen och var öppen för att det finns flera sätt att lösa problem på, kanske ska du testa ett nytt den här gången?

Jag hade haft flera framgångsrika uppdrag som workshopledare och alltid följ samma mönster: jag tog reda på så mycket jag kunde i förväg (öppet nyfiken) för att kunna dra mina slutsatser och följde sedan en struktur som väckte deltagarnas egen nyfikenhet under workshopen. Efter ett tag testade jag att dra ner på mina egna slutsatser och genomföra workshoparna med en lösare struktur, då upptäckte jag att det gynnade både min och gruppens nyfikenhet att se andra perspektiv och hitta bättre lösningar.

/Siv Vimala Österlund

I nästan alla konsultuppdrag ingår samarbete med andra människor. Vilket är hisnande härligt när det klickar och man får nya kollegor och vänner – och otroligt frustrerande när man möter personer som man upplever hindrar det man vill åstadkomma. Som i alla möten med människor är det viktigt att man som konsult har en stor portion ödmjukhet. Påminn dig om att alla människor är unika och alla har sina talanger och utmaningar. I arbetslivet ser vi oftast bara en liten del av varje persons liv och det kan finnas många omständigheter som gör att en person upplevs som besvärlig eller strävar emot. Hänfall inte åt klyschan att folk är idioter, ge istället dina medkollegor lite av din tid. Ställ öppna och ödmjuka frågor för att ta reda på bakgrunden, ge en klapp på axeln när det går bra eller en vänlig fråga när något verkar vara på tok. På det sättet kan du överbrygga många låsningar i projekt och agera som ett föredöme som konsult.

När jag studerade på universitetet jobbade jag kvar som IT-ansvarig på min gamla arbetsplats. Det var ett mindre företag och jag hade ensam hand om alla IT-frågor. Min mamma hade varit svårt sjuk under flera år och den sista terminen gick hon bort. Samtidigt hade jag sluttentor. Jag fick då ett samtal till min telefonsvarare om att det var problem med en skrivare och jag måste komma direkt för att fixa det. Det dröjde dock någon vecka innan jag hade möjlighet att göra det, och personen ifråga skällde ut mig rejält när jag väl var på plats. När han senare fick reda på omständigheterna bad han om ursäkt, han hade inte ägnat någon tanke åt att det kunde finnas andra skäl utan tog för givet att jag ignorerade hans behov.

/Siv Vimala Österlund

Det finns många sätt att avsluta ett uppdrag som konsult. Ibland firar man rejält med fika eller en AW tillsammans med sin uppdragsgivare och kollegor. Ibland är en slutfaktura och ett trevligt hej då-mejl det som orkar eller hinns med. Oavsett är det viktigt att avsluta ett uppdrag snyggt! Se till att all dokumentation är i sin ordning och att du lämnat ifrån dig allt du lovat och lånat (nycklar, passerkort, teknik, dokument, osv). Säkerställ att alla som behöver har dina kontaktuppgifter för framtiden – och säg ett personligt hej då och tack till alla som du arbetat nära.  

Jag har sett många som försvinner mer eller mindre obemärkt från ett uppdrag när det tar slut. Det är lite synd, för sista dagen på jobbet är ett utmärkt tillfälle att tacka med stil. Och då menar jag inte bara att bjuda på fika utan även skriva några rader i form av ett email till dem som man jobbat med. Sådant kommer man ihåg längre än en god bulle. När det var dags för min sista dag på ett uppdrag skickade jag ut ett email till hela företaget. Jag skrev om saker som varit väldigt roliga och om hur jag känt mig välkommen och bra bemött hela tiden. Jag gav mycket beröm för saker som jag upplevt som positiva och som fungerat bra. Lite drygt ett år senare ringer personalchefen till mig och undrar om jag vill komma tillbaka. Jag tackar för erbjudandet och säger att jag känner mig jätteglad över förtroendet, men att jag tyvärr inte har möjlighet att avsluta mitt uppdrag för tillfället. Nu berodde det antagligen inte bara på mitt avslutsbrev till företaget, men med ett bra avslut så blir kanske inte sista dagen den sista dagen...

/Michael Cavén

 

Checklista: 8 tips för att blir uppskattad som konsult

o     Knip åt dig surdegarna – uppgifterna som blivit liggande och ingen annan är sugen på! Du får både pluspoäng och lär dig nya saker.

o     Erbjud din hjälp med saker som ligger i ”utkanten” av ditt uppdrag men som behöver göras. T ex ta mötesanteckningar, göra lite extra research eller kontakta en vän för att kolla upp en detalj i projektet.

o     Innan du tar dig an ett projekt eller en uppgift, säkerställ att du tolkat utmaningen rätt. Våga fråga om detaljer där du upplever det som att ni har olika synsätt, så att utgångsläget blir rätt från start.

o     Prata och lyssna på personer du ska arbeta med för att förstå deras utmaningar och hur de ser på projektet.

o     Sopa inte problem under mattan! Uppmärksamma klagomål, samarbetsproblem eller tekniska brister så tidigt som möjligt, då är de oftast enklast att åtgärda och hinner inte sprida sig.

o     Luta dig inte tillbaka och lita på gamla meriter – möt istället varje uppdrag med nyfikenhet! Försök se nya perspektiv och lösningar även vid rutinuppdrag.

o     Var öppen och ödmjuk mot de personer du samarbetar med. Tänk på att det finns mycket i deras liv som kan spela in när beter sig på ett sätt du inte gillar eller förväntar dig.

o     Avsluta dina uppdrag med stil! Bjud på fika och tacka för tiden som gått, och skicka gärna personliga mejl till din uppdragsgivare och de som du jobbat mest med. 

  

NOX CONSULTING SUMMERAR & REKOMMENDERAR:

Det finns många fördomar om oss konsulter. En vanlig fördom är att man ser konsulter som personer som kommer in på företag, löser ett specifikt projekt och sedan försvinner utan att bry sig om slutresultatet. 

Vi som dagligen jobbar med konsulter – och som själva är det – vet dock att verkligheten är en helt annan. Precis som inom alla yrken finns det människor med olika personligheter och som brinner för olika saker, ibland de små detaljerna, ibland den stora helheten. Men det som är gemensamt för de allra flesta konsulter är ett stort driv och en prestige i att göra ett bra jobb.

Som nybliven konsult är det bra att tänka lagom mycket på sin konsultmässighet – gör inte om dig själv för att passa in i en ”drömbild” av hur en konsult är. Längst kommer du genom att vara dig själv och lösa dina uppgifter samtidigt som du uppträder schysst och omtänksamt!

Och glöm inte att kunder ofta tar in konsulter för att få ett annat perspektiv – dina synpunkter och frågor är viktiga och gör skillnad!

Kapitel 9 Smarta arbetsverktyg - om genvägar till ett effektivt konsultliv!

“Om vi inte disciplinerar oss själva, så kommer världen att göra det åt oss.”
William Feather, författare och publisher

Med en dator, telefon och en kopp kaffe kommer man långt som entreprenör. Och genom att addera några smarta arbetsverktyg och ett par enkla processer blir livet som företagare ännu smidigare! I det här kapitlet har vi samlat ihop de bästa tipsen och idéerna från konsulterna i NOX-nätverket som hjälper dem att arbeta smartare och mer effektivt.

Idag finns det gratisverktyg för nästan allt du behöver göra som företagare, oavsett om du ska bygga ditt företags hemsida, om du ska skaffa ett bokföringsprogram eller om du vill ha en app för att hålla reda på dagens to-do:s. Men det kan vara svårt att hitta guldkornen bland alla nya gratisprogram. Ett bra ställe för att reda ut vad man egentligen behöver är sajten Lifehack.org: de har bland annat gjort en lista på 30 bra gratis webbverktyg och appar för företagare inom olika kategorier. Ett annat tips är att be andra konsulter och företagare i ditt nätverk om tips på de bästa gratis-verktygen som de använder.

Du kan också använda nätet till att upphandla tjänster som du behöver hjälp med i uppstarten: design av logotype, utveckling, osv. Det finns massor av marknadsplatser för tjänster och frilanssajter där man kostnadsfritt kan få in offerter från konsulter över hela världen – ofta till en bra kostnad.

Jag vill rekommendera fler företagare att upphandla och köpa tjänster och program på nätet. När vi skulle bygga en egenutvecklad webbapplikation för ett av våra företag var vi i kontakt med lokala utvecklingsbyråer. Samtidigt lade vi ut en offertförfrågan på 99designs.com för design av användargränssnittet och på crew.co för utvecklingen av applikationen. Till slut anlitade vi en designer i Rumänien och ett utvecklingsbolag i Makedonien. Vi fick tillgång till mycket duktiga och erfarna resurser som designade och utvecklade en utmärkt webbapplikation för ca 30 procent av kostnaden som det hade kostat i Sverige.

/Mark Zeise

När det gäller ekonomi och redovisning är det såklart viktigt att ha ett bra bokföringsprogram, eller överlåta bokföringen till en extern konsult. Men i övrigt behövs sällan några avancerade ekonomisystem för ett nystartat bolag. Man kommer otroligt lång med ett kalkylprogram som t ex Excel – antingen gör du egna mallar och ark utifrån dina behov, eller så söker du på nätet, det finns mallar för i princip allt!  

 Det tog mig lite tid att hitta lagom nivå för att ha kontroll på min företagsekonomi, utan att lägga ner för mycket eller för lite tid på uppföljning. Numera styr jag företaget med hjälp av två enkla Excel-ark: 1.Likviditet: Vad finns på kontot och vilka utbetalningar har jag. 2. Intäkter och kostnader månad för månad över året: I början av året lägger jag in en genomsnittlig kostnad per månad, samt prognosticerad försäljning. Vid slutet av varje månad, vid fakturering, noterar jag fakturerat belopp och månadens faktiska kostnader. Att vara disciplinerad är en förutsättning, samtidigt som man får mycket kunskap om sin egen affär.

/Agneta Kjellström

Många konsulter som går från anställning till egen verksamhet brukar initialt vara lättade över att slippa fyrkantiga och tidskrävande tidrapporteringssystem. Men efter några månader är det många som faktiskt börjar sakna någon form av tidrapporterings- eller time-management-system. Oavsett om man då väljer att göra sina egna mallar i ett kalkylprogram eller testar ett program eller en app för ändamålet är det bra att fundera igenom vad man vill få ut i slutändan: Är man i första hand ute efter att följa upp sin tid för att få ut bra underlag inför fakturering? Eller vill man ha stöd och struktur för hur man fördelar och planerar sin tid i olika uppdrag? Eller behöver man ha en kombination? Har man klart för sig vilka behov och underlag man vill få ut hittar man snabbare ett system som funkar!

På många stora företag finns det också processer för hur man fattar beslut, system för hur man driver projekt, rutiner för mötesdokumentation, osv. Verktyg och arbetsmetodik som nog inte är det första man väljer att implementera på sitt nystartade konsultbolag. Men om man har ambitionen att växa företaget och på sikt ha fler medarbetare är det bra att snabbt sätta egna rutiner och processer för de områden som är mest kritiska för att man ska nå framgång. 

För att hela tiden driva min verksamhet mot min övergripande målbild, har jag gjort en plan där jag listat mindre steg som leder till mitt stora mål. Dessa steg kan vara allt ifrån att fixa en betaltjänst för mobilen, till att ringa en kund eller boka ett viktigt möte.
Varje vecka, oftast på söndagar, gör jag en avstämning med mig själv och tittar på veckan som kommer och bestämmer vilka steg jag ska fokusera på denna vecka.

När sedan veckan börjar, blir det lite som att jag har skygglappar på och fokuserar på att beta av aktiviteterna. Nya idéer som dyker upp under veckan lägger jag till på min ”att göra lista” men under en kategori som heter ”nya uppslag”.
Nästa söndag när det är dags för min avstämning kan jag konstatera att jag gjort en hel del + att jag oftast har funderat på de nya uppslagen och kan omvandla dessa till aktiviteter för nästa veckas lista. Det här gör att jag behåller fokus och att jag blir nöjd när jag ser att det går framåt.

/Helena Höglund

När man är ett litet bolag med personer som känner varandra är det lätt att man fattar beslut på adhoc basis och utan att det dokumenteras. Mitt råd är att redan tidigt skapa strukturer för att fatta beslut även om ni tycker att ni inte behöver det! På företaget jag arbetar har vi använt oss av en enkel beslutslogg där besluten dokumenteras och systematiskt gås igenom under regelbundna möten. På så vis minskar risken för dåligt underbyggda beslut och att någon känner sig överkörd. Strukturen ger en ökad känsla av delaktighet, främjar styrningen i bolaget och skapar en ”ordning-och-reda”-kultur.

När vi står inför nya utmaningar kan vi dessutom alltid gå tillbaka i loggen och se hur vi resonerat och beslutat i likande frågor tidigare.

/Linda Widen

Att få och förverkliga idéer är grunden i ett utvecklande entreprenörskap. Men en del idéer och kreativa tankar kommer vid ”fel” tillfälle, och andra idéer vinner på lagring. Därför är det bra att ha systematik i hur man samlar in och bearbetar idéer innan man tar dem vidare.

I vårt bolag har vi en svart pärm där vi sätter in alla kreativa tankar, idéer och förslag vi kommer på. Nyttan med vår pärm är flera. Först och viktigast är att få ner tankarna medan de är aktuella, annars glömmer man fort. När vi formulerar och konkretiserar en idé i text tvingas vi också värdera våra egna tankar. Håller det här över huvud taget? Det är ett bra första test av idén. Test nummer två är att vi låter idén vila en tid i pärmen. Vi går sedan tillbaks till den igen och värderar den med lite distans.

Idéer som finns i vår pärm finns där länge, på gott och ont. Fördelen är att det ger möjlighet att fylla på med intressanta artiklar, företag och kontaktpersoner etc som kan ha med idén att göra. Nackdelen är förstås att vi borde ha förverkligat många fler idéer än vi faktiskt gjort. Att ta tag i nya idéer styrs för oss i hög grad av tillgång till tid. När vi har tid är det intressant att bläddra i pärmen, tänka och prioritera. Vilken idé är mest intressant att göra något av, vad ligger i tiden, hur ser marknaden ut idag?

En viktig lärdom är att skriva ner alla tankar, hur bra eller dåliga de än är. Bara en kort notering räcker. Vi försöker också att hålla pärmen och idéerna levande genom att fylla på med anknytande material. Det roliga jobbet är sedan att prioritera och förverkliga. Och du, den svarta pärmen kan förstås också vara digital!

/Gunilla Storhagen

När man sitter med ett problem eller behöver ta stora kliv framåt är det ibland svårt att komma igång eftersom man gör allt själv i en nystartad verksamhet. Jag har en sida på datorn (men det går lika bra med en anteckningsbok såklart) där jag skriver upp smarta tips som jag får när jag läser, pratar med någon, går på stan etc. Den kan jag ta fram och titta i när jag har utmaningar eller behöver inspiration!

/Christina Eriksson

Som konsult förväntas du ofta bidra med ny kunskap och nya insikter hos dina uppdragsgivare. Men att ständigt ha koll på den senaste utvecklingen och branschtrender kräver sin tid, speciellt om du har kunder i flera olika branscher. En bra lösning är att hitta sätt att få in omvärldsbevakning och trendanalys i ens dagliga vanor så att du håller dig kontinuerligt uppdaterad.

Som konsult kommer du att anses som ovärderlig om du inte bara löser dina uppgifter utan gör det med ny information och nya infallsvinklar. Men det gäller att ha en plan för omvärldsbevakning för att det ska ta lagom mycket tid! Här är mitt recept på kontinuerlig omvärldsanalys:

·      Gör en länksamling med sidor som du vet ger dig en samlad bild av nyhetsläget i branschen. Ta som vana att gå igenom dina länkar åtminstone en gång per vecka.

·      Gå på branschdagar och försök att sammanställa en branschanalys direkt dagen efter, vilka var talarna, vad lade man fokus på, vilka frågor var mest frekventa.

·      När du är ute hos kund, byt arbetsplats mellan varven så att du sitter på olika avdelningar. Då får du snabbt koll på vad som är de främsta utmaningarna just nu. Mitt hetaste tips är att börja med kundtjänst.

·      Prata med slutanvändarna/kunderna för att ta reda på vad deras utmaningar är just nu.

/Cecila Hjertzell

Jag har ett Excel-ark på datorn som heter ”begrepp & termer” där jag listar termer som jag använder för att beskriva min verksamhet både på svenska och engelska. När jag är ute och presenterar mig och mitt företag försöker jag att hålla mig till mina ”begrepp & termer” då ett konsekvent språk ger ett bra intryck och man blir tydlig med vad man gör. Dessutom skapar jag nya ”begrepp & termer”-ark för varje nytt uppdrag jag påbörjar, dessa uppdaterar jag vartefter – och de brukar göra succé när jag ska leverera dokumentation, där jag lagt till begrepp med förklaringar som en bilaga.

/Helena Höglund

Jag rekommenderar alla entreprenörer att läsa boken ” 4 timmars arbetsvecka: Konsten att leva mer och jobba mindre” av Timothy Ferriss. Att bara jobba fyra timmar i veckan låter ju för bra för att vara sant. Och självklart måste du räkna med att jobba betydligt fler timmar när du startar eget, särskilt under uppstarten. Men det som gör boken intressant är att författaren beskriver en livsstil som går ut på att etablera verksamheter på en nivå som gör det möjligt att dra ner på arbetstiden samtidigt som de generar pengar. Han menar därför att allt för stora bolag innebär för stor tidsåtgång och för stort ansvar, istället förespråkar han mindre bolag som genererar tillräckligt med inkomster för att kunna leva på, samtidigt som man kan börja dra ner på arbetstiden när de är väletablerade och processerna har automatiserats. Även om denna målsättning inte är rätt för alla så innehåller boken massor av matnyttiga tips och tankeställare för företagare, t ex hur du kan komma på en affärsidé, hur du kan testa marknaden för att se om idén håller, hur du kan marknadsföra produkten, hur du bygger ett företag och processer runt produkten, osv.

En av mina medgrundare och jag har båda behövt administrera och hantera många avtal och vi har saknat systemstöd för det. Vår idé var att utveckla en webbapplikation för att lösa detta, men utmaningen var att vi inte hade någon aning om hur stor efterfrågan var och om vi skulle kunna få ekonomi i det. Vi följde några av tipsen i boken och byggde en prototyp som vi marknadsförde på webben för att testa efterfrågan. På så sätt fick vi en realistisk bild av hur många som skulle kunna vara benägna att betala för tjänsten. Med hjälp av den informationen kunde vi göra en ekonomisk plan för att se lönsamheten innan vi gjorde för stora investeringar. Glädjande nog visade vårt test att det fanns en stor efterfrågan och nu är företaget i full gång!

/Mark Zeise

 

Checklista: 12 tips på smarta arbetsverktyg och genvägar till effektivitet

o     Börja med att inventera dina behov: vad finns det för moment under din arbetsdag, -vecka och –månad som kan effektiviseras eller underlättas med hjälp av system, rutiner och processer?

o     Var tydlig med vilket behov ett visst program ska hjälpa och vad du vill få ut i slutändan, det kommer att hjälpa dig att sålla ut rätt verktyg.

o     Testa gratisversioner! Det finns massor av smarta webbaserade verktyg att använda sig av för t ex tidsrapportering, projektplanering mm och många företag erbjuder första månaden gratis medan andra har light-versioner som är gratis. Utnyttja dessa för att verkligen se om det är verktyg som du behöver innan du köper hela paketet!

o     Ett bra ställe att börja utforska vilka verktyg du behöver och vilka gratisversioner som är tillgängliga, hittar du hos Lifehack.org: www.lifehack.org/articles/technology/30-essential-tools-and-web-apps-for-freelancers.html 

o     Exempel på smarta verktyg är: www.salesforce.com (säljstöd), www.themeforest.net (mallar och byggsatser för hemsidor), www.vismaspcs.se / www.speedledger.se (bokföring och fakturering), www.paymoapp.com / www.getharvest.com (projekt- och tidsredovisning)

o     Om du behöver hjälp med design, utveckling eller administrativa tjänster etc men har begränsad budget så testa att ta in offerter via internationella frilansnätverk, några exempel är: www.99designs.com (grafisk design), www.brickworkindia.com (administrativa tjänster), www.freelancer.com, www.upwork.com, www.crew.co (utveckling mm)

o     Inse möjligheterna med kalkylprogram som Excel: gör egna mallar eller ladda ner gratismallar!

o     Sätt en struktur för att samla in och hantera idéer som du får. Genom att snabbt skriva ner idéer tvingas du ofta konkretisera dem tillräckligt mycket för att känna om de är intressanta eller inte att utveckla vidare.

o     Ha veckovisa planeringsmöten med dig själv för att planera upp veckans jobb och utvärdera idéer som uppkommit under föregående vecka.

o     Starta en beslutslogg för att dokumentera viktiga beslut som du/ni fattar i bolaget, inklusive hur ni resonerade och vad som låg bakom beslutet.

o     Få in omvärldsbevakning i dina dagliga rutiner, t ex genom en bra länklista eller RSS-flöden, för att hålla dig uppdaterad utan att lägga för mycket tid på det.

o     Läs boken ” 4 timmars arbetsvecka: Konsten att leva mer och jobba mindre” av Timothy Ferriss och få inspiration till hur du kan skapa processer och effektivisera ditt arbete för att få mer tid över till annat.  

NOX CONSULTING SUMMERAR & REKOMMENDERAR:

Vi konsulter inom IT-branschen är ju oftast nyfikna på ny teknik och vi är snabba på att testa nya verktyg och lösningar. Det märks såklart även när det gäller våra arbetssätt och arbetsverktyg. Den största utmaningen för oss är inte att kliva över tröskeln och ladda ner en ny app eller koda en ny mall i Excel utan att långsiktigt använda de program vi valt och följa de rutiner vi satt. Nyckeln till att lyckas med det är att inte ha för mycket: utgå från dina viktigaste behov och hitta lösningar som matchar dem – då kommer de att automatiskt att användas!

KAPTIEL 8: Hitta dina styrkor – och fatta rätt beslut för dig!

”Oräddhet är som en muskel. Jag vet från egen erfarenhet att ju mer jag tränar den desto mer naturligt blir det för mig att inte drivas av rädsla.”

Arianna Huffington 

Rädsla är ingen svaghet som egenföretagare, det är en drivkraft som för ditt företag framåt. Men medan vissa rädslor hjälper en att fatta kloka beslut, är andra rädslor snarare hinder som är till för att utmanas och övervinnas. Men hur vet man vad som är vad – i vilka situationer ska man utmana sina rädslor och i vilka situationer gör man klokast i att lyssna sin magkänsla?

Det finns såklart inget facit på den frågan, men ett sätt att bli bättre på att fatta beslut som är rätt för dig och ditt företag är att börja med att tydliggöra ditt varför med företaget. Varför startade du företaget – vad är det du vill uppnå egentligen?

Många tycker att det är svårt att definiera företagets varför, det glider lätt över till vad man ska göra eller hur man ska göra det. Om du hamnar i den fällan så börja om, till slut kommer det att lossna!

Oavsett om ditt varför handlar om att du vill ha frihet att styra över din egen tid, att du vill göra skillnad i din bransch eller att du vill bryta ny mark inom en viss teknologi, så är det viktigt att ha det klart för sig. Och tänk på att det inte finns någon gradering, inget varför är bättre än något annat, däremot är ditt varför en viktig kompass för hur du ska navigera ditt företag.

Med ditt varför i ryggen, är det lättare att fatta rätt beslut för dig och ditt bolag. När du får en ny förfrågan som du är tveksam till blir beslutet oftast mycket lättare när du ställt kontrollfrågan: är det här ett uppdrag som ligger i linje med mitt varför eller är det ett sidospår?

 

För mig handlar det alltid om människor. Senast jag bytte uppdrag var jag på flera olika intervjuer. Jag fastnade verkligen för ett uppdrag där vi under den inledande intervjun satt och skrattade tillsammans. I slutändan var det det som fällde avgörandet, för trots att det var sämre betalt så valde jag ändå det uppdraget. Det har jag aldrig ångrat. Vi har haft ett fantastiskt samarbete, och uppnått så mycket tillsammans! Och framförallt har vi hela tiden haft roligt, även om det stundtals varit oerhört utmanande att ta sig framåt.

Min uppdragsgivare är nu på väg mot nya utmaningar, och jag är säker på att vi snart kommer att jobba ihop igen, men i en annan kontext.   

/Marit Emanuelsson

 

Att vara egenföretagare innebär att man har helhetsansvaret för sitt bolag. Man bör se till att ta beslut som gynnar bolaget, även om det ibland tar emot på det personliga planet. Som person tycker jag inte om att göra någon besviken. En gång fick jag ett erbjudande om förlängning av ett pågående konsultuppdrag på tre månader. Jag trivdes bra på uppdraget och hade bra kollegor runtomkring mig. Samtidigt fick jag ett erbjudande om ett annat uppdrag på nio månader. Det var ett svårt beslut men jag valde att ta det nya uppdraget på nio månader. På det personliga planet var det svårt att tacka nej till förlängningen men det var rätt beslut för mitt företag.

/Rami Ladho

 

Det är otroligt viktigt att kunna förmedla vad ens företag gör och strävar mot, att man på några korta meningar kan beskriva vad man håller på med för alla. Det är alltså inte bara de som är prospects, kunder och intressenter i verksamheten som ska förstå vad du säger, utan också vänner, bekanta du möter på ICA och din mamma. Är man inte själv glasklar över vad man gör och strävar mot, så hur ska då omgivningen kunna vara det?
Istället för att initialt lägga för mycket tid och pengar på att sätta samman en affärsplan och marknadsplan tycker jag att man ska fokusera på att beskriva vad verksamheten håller på med. Mitt råd är att titta på hur större företag har formulerat sin verksamhet, vilka strukturer och rubriker de använder. Genom att surfa runt och jämföra olika företag kan man också inspireras och låna ”bits and pieces” och börja beskriva sin egen verksamhet med egna ord.

Hur vet man att ens beskrivning funkar? Testa! Prova på din mamma, ditt barn, före detta kollegor och vänner. De ska inte imponeras över alla fina ord och fråga vad kompetensbreddande verksamhetsutveckling betyder, utan de ska säga ”jaha, då fattar jag”. Med det sagt - keep it simple!
/Helena Höglund

Det finns dagar i företagarlivet som är riktigt tuffa. Problemen kanske hopar sig i dina projekt, tiden räcker inte till eller så är ekonomin svajig och du har svårt att få nya uppdrag. De dagarna är det viktigt att känna en förtröstan i sig själv – och i företagets varför. Om du har ett långsiktigt mål att fästa blicken mot och ett rättesnöre för hur du ska agera i tuffa situationer får du lite extra styrka att klara även denna motgång. 

Som projektledare för ett stort projekt hos en kund med pressad deadline hamnade vi i rejäl knipa när vi insåg att all hårdvara som vi har väntat på och nu fått levererat, inte visade sig vara kompatibel med den mjukvara som vi köpt. Leverantören av mjukvara hade godkänt hårdvaran och leverantören av hårdvara hade godkänt mjukvaran men detta var en klen tröst när worst case scenario var att vi försenade lanseringen som påverkade en miljon kunder och uppdragsgivaren hade behövt stå i massmedia och förklara sig.

Jag samlade alla berörda i teamet samt leverantörerna för att fokusera på en lösning – och inte på ursäkter, juridik eller kommunikation utanför projektet. Alla frågor utifrån fick gå till mig medan alla (oavsett tillhörighet) jobbade med att lösa problemet.  På detta sätt löste vi tillsammans problemet. Vi fick en ny hårdvara i tid (som var billigare + att vi fick pengar tillbaka). Leverantörerna gjorde sitt yttersta för projektets bästa eftersom de visste att vi var ett gemensamt team, och i gengäld blev de hjältar hos kunden för bra arbete. Och i slutändan var det ingen som brydde sig att det egentligen skett ett superfel.

/Gabriel Gherman

När vi hade köpt vårt företag insåg vi med förfäran att vi blivit lurade. 70 % av omsättningen försvann inom 6 månader. Vår bank rekommenderade oss att ta kontakt med ett juridiskt ombud som de hade bra erfarenheter av. Vi träffade juristen som tittade på vårt fall. Allt kändes bra och han trodde att vi hade ett case i domstol, men tyvärr hade han inte tid själv för han var på väg att gå i pension. Istället rekommenderade han ett annat juridiskt ombud. Tacksamma tog vi vårt case till den nya juristen. Det känns inte riktigt bra med honom men eftersom vi var oerfarna kring juridiska processer och inte jobbat med jurister tidigare, valde vi att gå vidare med honom, trots att vår magkänsla sa motsatsen.

Vi förlorade två tvistemål i tingsrätten, innan vi bytte ombud, men då var det för sent eftersom hovrätten granskar tingsrättens dom som baseras på talan från vårt klantiga ombud. Men blicken i backspegeln skulle vi långt tidigare litat på magkänslan, och inte av tacksamhet tagit den rekommendation vi fick.
/Kaarina Kranz

En klurig utmaning som vi konsulter i IT-branschen kontinuerligt måste ta ställning till är avvägningen mellan att jobba 100% i uppdrag eller att jobba lite mindre för att ha tid till kompetensutveckling. Ibland är man lyckligt lottad och får uppdrag som innebär att man behöver utveckla sig och lära nytt, men vanligare är att man blir tillfrågad om uppdrag inom de områden man redan behärskar.

Att investera i tid för kompetensutveckling – och i förlängningen sin framtida säljbarhet – kan vara svårt, man vill varken tacka nej till uppdrag som ger inkomst eller riskera att ens uppdragsgivare ser sig om efter någon annan för att man inte är beredd att lägga fulltid på uppdraget.

Men en tröst är att det blir lättare att prioritera när du utgår från ditt företags varför. Genom att se vad du brinner för blir det lättare att fatta beslut om hur och på vilket sätt du ska utveckla din kompetens.

Att ha ett svalt intresse för det man pysslar med funkar inte som IT-konsult. De enmanskonsulter jag känner som är mest framgångsrika är de som har ett brinnande intresse för det som de gör. Givetvis räknar jag dit mig själv. Vi kan inte riktigt sluta med en uppgift förrän lösningen är ännu lite bättre. Vi kan inte låta bli att läsa IT-litteratur på jullovet och innan vi somnar. Vi bygger appar på nätterna. Vi installerar molntjänster på lådan som står bredvid dammsugaren i förrådet. Tyvärr bygger vi webbsajter åt bekanta för väldigt lite pengar. Men vi lär oss massor av att bygga webbsajter åt bekanta. Våra bekantas webbsajter har massor av moderna features och använder den senaste tekniken. Vi har en spegel i hallen som visar Google-kalendern och dagens väder. Det märks på oss att vi har ett stort intresse för vårt jobb när vi pratar med kunder.

Och rätt vad det är får vi ett ordentligt uppdrag eller en upphöjd roll på grund av allt vi lärt oss på fritiden! Så ägna dig åt en verksamhet som du tycker är rolig och som du brinner för!

/Johan Linderoth

 

Checklista: 7 tips som hjälper dig att hitta dina styrkor och fatta rätt beslut

 o     Definiera ditt företags varför. Titta på denna video för att förstå vinsterna med att sätta företagets varför: www.youtube.com/watch?v=sioZd3AxmnE

o     När du står inför svåra beslut: navigera utifrån ditt företags varför. Ställ kontrollfrågor som om beslutet stöttar/motverkar ert varför.

o     Formulera vad företaget gör och strävar mot på ett lättförståeligt sätt som även folk utanför branschen förstår. Det är ett sätt att tydliggöra företagets styrkor både för dig själv och för andra!

o     Testa dina företagsbeskrivningar på folk som jobbar med andra saker, och om inte din mamma eller dina barn förstår vad du försöker säga: formulera om!

o     Investera i dina egna styrkor! Lägg tid på kompetensutveckling på det du är bra och brinner för – det gör det roligare och lättare att få fler uppdrag framöver.

o     Gör ett personlighetstest för att ta reda på dina styrkor och svagheter. Finns flera gratisvarianter på nätet, exempelvis denna: www.16personalities.com/sv

o     Våga ta obekväma beslut! De obekväma besluten, som att tacka nej till uppdrag som inte känns 100% eller att inte anställa någon som inte känns klockren i ditt bolag, är oftast bara obekväma en kort stund och betydligt bättre än att göra motsatsen! 

 

NOX CONSULTING SUMMERAR & REKOMMENDERAR:

Det coola med entreprenörskap är att det får människor att växa. Genom att starta eget företag sätter man allt ansvar på sig själv – och ansvar gör att man utvecklas!

Bara genom att fatta beslutet att starta eget har du visat på ditt ansvarstagande och din styrka. Använd den de dagar då det känns tyngre. Tänk tillbaka till vad som triggade igång dig att starta eget och använd den positiva kraften!

Och nu när du är din egen chef, se till att vara en bra sådan! En sådan som bestämmer att kompetensutveckling är viktigt och ska prioriteras. En sådan som sätter ditt välbefinnande och dina önskningar i centrum när det är dags att fatta svåra beslut!

Kapitel 7 Bygg ditt nätverk! Från julkort till affärsluncher

”Det som hjälper människor, hjälper affärer. ”

Leo Burnett

Att ha ett nätverk som egenkonsult är inte viktigt – det är praktiskt taget livsnödvändigt! Med ett bra nätverk får du hjälp och stöd att hitta nya affärer, du får hejarop i goda tider och en hjälpande hand när det behövs, och du har människor utanför familjen att dela utmaningar, skratt och luncher med!

Många av konsulterna i NOX-nätverket menar på att deras nätverk varit deras största tillgång när det startat företag. Det är tack vare goda relationer med före detta kollegor, kunder, studiekamrater och chefer som de fått sina roligaste och mest lönsamma uppdrag.

Nätverkande kan låta stort och avancerat, men handlar i grunden om att ta hand om och underhålla goda relationer. Vissa har ett brett och generöst nätverk redan när de startar sin verksamhet, medan andra behöver lägga mer tid på att hitta nya typer av kontakter.

Gemensamt för alla är dock att ens befintliga nätverk ofta visar sig vara ovärderligt i uppstartsfasen av företaget.

När jag startade min verksamhet nätverkade jag brett och bokade möten med tidigare kontakter. Det var otroligt värdefullt, men inte alltid på det sätt jag väntat mig! En gång dök jag upp på ett inbokat möte en vecka för tidigt och det ledde till att jag sprang på en gammal kollega som hade behov av just mina tjänster. Om du jobbar aktivt med ditt nätverk, vågar presentera dig och vad du är bra på, så dyker möjligheter upp förr eller senare!
/Jessica Mclellan

Mitt bästa tips är att prata med de du känner: berätta om vad du behöver, bolla idéer och be om hjälp – de allra flesta hjälper gärna till! Min syster har en verksamhet inom social innovation som heter refo.nu. Varje torsdag lägger de ut en skylt på Facebook om vad de behöver för stunden. Det kan vara överblivna sugrör, en symaskin, hjälp av en PR-person eller kontakter inom något område. Jag känner ingen som tydligare har visat vad de behöver, och så får de också en industrisymaskin som annars stått på vinden och dammat eller ett möte med näringsministern!

Själv berättade jag för några kompisar i mitt nätverk om den startup inom IT där jag är verksam. De sprudlade av idéer och personer som borde hjälpa till. Över en lunch hade jag dels fått hjälp att skriva ett överlåtelseavtal, dels fått tre kontaktpersoner som kan vara kritiska referenser av vår idé, samt en kontakt till en investerare för externt kapital som vi efterfrågade just då!

/Christina Eriksson

Jag försöker hålla kontakten med några av mina före detta kollegor som jag kommit närmast, på olika sätt. Det kan handla om något email ibland, ett telefonsamtal då och då, men även om att ses med jämna mellanrum. Det behöver inte ta jättemycket tid i anspråk att träffas någon eller några gånger per år. Det kan räcka med att ta en lunch tillsammans eller gå ut efter jobbet på en after work. Förutom att det är trevligt att ses ibland så får jag även höra vad de jobbar med och vilka tekniker och ramverk som efterfrågas just nu på marknaden. Även konsultföretag som NOX erbjuder fantastiska tillfällen att träffas och knyta kontakter och höra om nya spännande uppdrag. Vid flera tillfällen har jag också fått tips om nya uppdrag direkt från mina kontakter. De flesta gångerna har det dock inte passat att byta uppdrag, men nu den senaste gången passade det perfekt! Så nu när detta skrivs är jag på gång att byta arbetsplats - tack vare ett tips från en gammal kollega! Och jag har lovat att bjuda honom på en lunch som tack för detta.

/Michael Cavén

För vissa människor kommer det naturligt att ha ett brett kontaktnät som de underhåller med luncher, meddelanden i sociala medier, telefonsamtal, träffar och resor. Medan det för andra känns mer som ett ”jobb” att hålla relationer levande. Oavsett vilken kategori du tillhör är det bra att tänka på att det faktiskt kräver både tid, planering och disciplin att underhålla sina kontakter. Som egenföretagare är det lätt att uppslukas helt av sina uppdrag och glömma bort att höra av sig till folk man gillar. Men att träffa gamla kollegor, leverantörer eller kunder är inte bara energigivande och socialt trevlig, det är också en möjlighet att få nya uppdrag eller starta nya samarbeten. Så använd din tid smart, ägna en stund i början eller slutet av varje vecka åt att boka in frukostmöten, luncher eller AW med människor du gillar!

Tycker du att det är svår att hitta tid för nätverkande? Är en öl efter jobbet inte din stil? Tänk utanför boxen: bjud ut någon i ditt nätverk på en träningsdejt, ses på en konstutställning eller föreslå en kvällspromenad.


Jag försöker vika en eftermiddag i veckan till nätverkande och eget arbete med företaget. Då bokar jag in möten, ofta lunch eller frukost, med personer jag trivs med. Då får man både inspiration, jobbar med relationen och får tillfälle att fundera över nya affärsmöjligheter. Ett annat kul sätt att jobba med relationer är att försöka hitta ”gemensamma nämnare” där man får möjlighet att träffas flera kring något som binder en samman. Rent krasst hinner man sällan underhålla alla kontakter när man är sin egen, och vissa kanske får ligga på sparlåga från tid till annan, vissa kanske man kan ”klumpa ihop” och träffa i grupp – det blir lite ”kill your darlings”, men ett minimum är iallafall att ha kontakterna sparade på tex LinkedIn, det ger överblick och koll på om någon byter arbetsplats.

/Irene Ström

Som egenföretagare kan det kännas viktigt att höra till ett sammanhang och ha andra likasinnade att samarbeta med. Det som är viktigt är att tydligt formulera ömsesidiga förväntningar på varandra i ett samarbete. När jag startade min verksamhet hade jag som mål att under första året skaffa mig åtminstone en samarbetspartner. Jag träffade många som ville samarbete med syftet att komma ut i uppdrag. Det jag kom till insikt om så småningom var att det viktiga för mig med ett samarbete var att kunna testa mina idéer, få energi och hämta inspiration till att hitta mina egna uppdrag. Sedan är det en bonus – men inget måste – om man kan hitta ett gemensamt uppdrag!

/Jessica Mclellan

Om du tillhör den lyckliga skaran som har ett bra nätverk så glöm inte att använda det åt båda hållen. Se till att personerna i ditt nätverk har verklig nytta av dig också! Vårda dina kontakter genom att vara hjälpsam och generös. Om du hjälper dina nätverksvänner med nya uppdrag, kontakter eller samarbeten är chanserna stora att de gör detsamma för dig!

Men att nätverka handlar inte bara om att underhålla dina kontakter och vara hjälpsam. Det handlar också om att vara proffsig och trevlig i alla situationer. Genom att avsluta samarbeten på ett schysst sätt, vara lyhörd och inte prata skit om uppdragsgivare, kollegor eller andra leverantörer så skaffar du dig ett gott rykte, och du riskerar inte att få onödiga ovänner.

Ha en professionell och positiv relation till alla dina affärspartners, säljare, kunder, leverantörer och kollegor! Förr eller senare stöter ni på varandra igen och då underlättar det nya affärsmöjligheter. Ett exempel på detta är att jag hade möjlighet att börja på ett konsultbolag och gick igenom en intervjuprocess. Då dök ett annat erbjudande upp och jag fick på ett professionellt sätt avbryta processen utan att skapa en dålig relation. En tid senare fick jag som egenkonsult uppdrag via det konsultbolaget och det ledde till ett bra samarbete därefter.

/Rami Ladho

När jag startade eget var jag redan IT-konsult på ett konsultbolag. Jag arbetade en hel del med rekryteringen av uppdrag. Jag gjorde då en lista på diverse tänkbara kontakter. När jag startade eget bolag fortsatte jag att hålla kontakten med dem via luncher och julkort. Under dessa 30 år som konsult har jag hela tiden månat om mitt nätverk som utökats via olika uppdrag jag haft. Olika grupperingar har träffats och träffas. Det är trevliga personer som det är kul att hålla kontakten med. När jag behöver ett nytt uppdrag är det många som jag kan höra av mig till för kontakter och tips. Samtidigt har jag alltid ställt upp och försökt hjälpa till när andra hört av sig till mig!

/Susanne Grenerts

Jag jobbade som konsult i ett par år bredvid en kollega och vi blev så småningom goda vänner och vi höll kontakten efter att vi båda slutat där. En gång när jag precis börjat ett nytt uppdrag blev jag ombedd av IT-chefen att kika närmare på en CV för en konsult som skulle anlitas. Jag tänkte att min kompis hade bättre CV och eftersom han var utan uppdrag just då nämnde jag det för IT-chefen som gärna ville träffa honom. Ett möte senare fick min kompis uppdraget som varade ett par år! Några år senare var det omvända roller. Sent en eftermiddag fick jag ett samtal från min kompis som jobbade på ett konsultuppdrag hos en ny snabbväxande kund. ”Du måste komma hit, vi har massor att göra och vi behöver din hjälp.” Jag kontaktade VD:n på kvällen och bokade ett möte. Mötet gick bra och jag började jobba redan nästa dag – på ett roligt uppdrag som varade i ett och ett halvt år!

/Pekka Sihvo

Har man inte tiden eller kraften att lägga på att underhålla sitt nätverk genom att träffa enskilda personer så kan man gå med i befintliga nätverk inom sin bransch eller utnyttja de nätverks- och mingelträffar som olika konsult- och säljbolag anordnar. Ett annat sätt att få ett ”nätverk på köpet” är att dela kontor med andra företagare eller söka sig till olika former av företagshubbar och caféer inriktade mot småföretagare och samverkan.

Skaffa dig ett nätverk av bolag som kan hjälpa till med sälj! För mig har det inte bara lett till jobb, utan också till många trevliga inbjudningar till olika sociala sammankomster, som AW:s, resor och konferenser. Genom att delta på det som verkar roligt och intressant växer nätverket ännu mer under trevliga former. Det har också ökat mina möjligheter att hitta roliga och bra uppdrag.

/Rosmarie Östlund

Mitt råd är att du så fort du har en idé om att du ska starta företag så börjar du leta efter nätverk du kan vara med i eller kan starta själv. Det kan vara nätverk inom den bransch du ska verka inom, t ex ekonomi eller bygg. Eller nätverk inom företagande där alla är i samma situation som du. Jag har fått flera vänner som jag troligen kommer att ha kvar hela livet genom just den typen av nätverk. Det finns många olika nätverk som ordnar träffar, föreläsningar och mässor. Jag som är konsult är med i ett flertal konsultnätverk och har själv varit med och startat två nätverk som jag har saknat. Ett av dem är ett nätverk där alla ska ha mycket energi, vara positiva och vara ärligt intresserade av att stötta andras affärsidéer. De träffarna längtar jag verkligen efter!   

/ Ylva Johansson

Som mindre företag har man idag många möjligheter att hyra plats/del i ett kontorshotell, vilket kan vara utvecklande för ens affärer. Jag sökte själv efter en mindre kontorsyta då vi blivit fler i företaget och tittade på flera kontorshotell. Genom att göra besök och kolla upp vilka företag som finns där kan man hitta företag att samarbeta med och hitta gemensamma affärsmöjligheter.  /Lezgin Serin

Mark McCormack, grundare av IMG Group, som bla företrädde Björn Borg, Mats Sundin och Tiger Woods lärde sig tidigt att folk gillar att göra affärer med personer de känner. Så hans enkla budskap har alltid varit “skaffa många vänner och ett brett kontaktnät”.

Jag har varit konsult och egenföretagare i över 20 år och de allra flesta uppdragen har jag fått genom att någon jag känner ringer mig och frågar om jag vill och kan ta mig an ett uppdrag. Jag hade precis avslutat ett ganska långt konsultuppdrag och på min första “lediga” dag ringer telefonen. En god vän sedan många år frågar om jag har full beläggning eller om jag har möjlighet att ta mig an ett uppdrag på den arbetsplats där hon jobbar. Samma eftermiddag hade jag möte med uppdragsgivaren som hade ett akut behov av en senior och erfaren projektledare. Mötet avslutades med ett handslag och dagen efter började jag det nya uppdraget. Utan ett brett kontaktnät (och ett gott renommé) hade jag inte fått det uppdraget. Så jag kan bara instämma med vad Mark McCormack sa: skaffa många vänner och ett brett kontaktnät så ökar chanserna markant att göra bra affärer.

/Pär Hellström

Checklista: 10 tips för dig som vill bygga ditt nätverk

o     Gör upp en plan för ditt nätverkande: vilka vill du nätverka med och hur får du in det i ditt schema.

o     Lägg lite tid varje vecka på att planera upp träffar/möten i med personer i ditt nätverk, och på att ses/höras!

o     Var hjälpsam! Genom att hjälpa andra i ditt nätverk ökar sannolikheten att de rekommenderar och tipsar andra om dig och ditt arbete.

o     Använd högtider som påsk, jul och midsommar som förevändning för att höra av dig och skicka personliga hälsningar till personer i ditt nätverk. Särskilt viktigt till personer som du av olika anledningar inte har träffat på ett tag.

o     Gå med i konsult- och säljnätverk och gå på de evenemang som de anordnar, för att träffa fler i liknande situation.

o     Har du svårt att hitta ett nätverk som matchar dina intressen och behov – starta ett eget! Fördela ansvaret för träffarna mellan er i nätverket så blir det inte så betungande att ses regelbundet.

o     Underhåll ditt nätverk regelbundet och hör inte bara av dig när du behöver hjälp med något! 

o     Sök dig till miljöer som underlättar nätverkande, exempelvis co-working-caféer, öppna företagshubbar och kontorshotell för att knyta nya kontakter och hitta nya samarbetspartner.

o     Var aktiv med att berätta om dig själv och din verksamhet för människor du träffar. Möten med människor som ger en uppdrag och samarbeten kan uppstå på de mest oväntade ställen, och inte bara på säljmöten!

o      Skaffa många vänner – och undvik att skaffa dig ovänner!

 

NOX CONSULTING SUMMERAR & REKOMMENDERAR:

Ditt nätverk är din största tillgång när du startar eget som konsult! Det är tack vare människor runt omkring dig som du hittar nya uppdrag, skapar nya samarbeten och får nya idéer. Några av tipsen i detta kapitel har tagit upp hur viktigt det är att skapa positiva relationer och vara schysst och hjälpsam i sitt nätverk. På samma sätt är det viktigt att vara schysst mot sig själv och vara öppen för att man från tid till annan behöver hjälp utifrån. En del är rädda för att visa sina svagheter och vill helst inte berätta för andra om det som känns svårt. Men genom att öppna sig för personer man litar på i sitt nätverk ökar ens chanser att lyckas. För de allra flesta i ens nätverk vill inget hellre än att man ska lyckas och blir bara stolta och glada över att blivit tillfrågade om råd och hjälp!

Kapitel 6 Hitta någon att dela dina motgångar och framgångar med!

 

”Umgås med människor som är bättre än dig. Välj ut kollegor vars beteende är bättre än ditt och du kommer att röra dig i den riktningen.”
Warren Buffett

Livet som egenföretagare kan ibland kännas som en oändlig berg-och-dalbana. Ena dagen är man på topp, nästa dag är det fritt fall och pirr i magen och andra dagar spenderar man med att mödosamt klättra uppåt.

Oavsett var i karusellen man finner sig, behöver man som egenföretagare ett bollplank. Någon eller några nära personer som man kan anförtro sig åt, och dela såväl motgångar som medgångar med.

Många av företagarna i NOX-nätverket vittnar om vinsterna med att hitta en person att utbyta kunskap, erfarenhet och strategier med – men hur och var man hittar denna person skiljer sig åt bland konsulterna. En del väljer ett stöd inom familjen, andra skaffar en affärspartner eller en styrelse och några satsar en mentor eller en ”kollega” i liknande situation. Gemensamt för alla är att man väljer att vara öppen och involvera fler i sitt företagande, både för att få stöd och nya perspektiv när det behövs, men också för att ha någon att fira med när det går riktigt bra!

Att starta och driva en egen verksamhet är ett åtagande som ofta spiller över på flera delar av livet, inte bara arbetet. Genom att från början involvera de allra närmaste personerna i ditt liv, som t ex din partner, får du inte bara ett nära bollplank, du skapar även en gemensam grund och relation till företaget. Det gör förhoppningsvis att du i arbetsintensiva perioder möts av förståelse och pepp, istället för suckar för att du behöver lägga tid på företaget.

I de bolag jag startat har min hustru alltid varit delaktig, som ägare, styrelseledamot och/eller ordförande. Tack vare hennes delaktighet, engagemang och insikt har vi tillsammans kunnat hantera många påfrestande situationer, gemensamt avgöra satsningar och tillsammans delat glädje och goda resultat!
/Magnus Petersson

När du driver din verksamhet kan det också hända att du behöver råd och stöd från någon klok person utanför din familj eller vänkrets. Någon som kan se på verksamheten och din insats med med nyktra ögon och som kan ge professionella råd kopplat till din bransch eller din tillväxtfas.

Om du har någon person i ditt nätverk som du ser upp till och som du gillar att diskutera med – fråga om hon eller han kan tänka sig att vara din mentor. Det kan kännas jobbigt, pinsamt eller kanske krävande att ställa en sådan fråga, men försök att bortse från det och tänk på att de allra flesta som blir tillfrågade blir positivt överraskade, smickrade och gärna vill ställa upp! Dessutom genererar ett mentorskap oftast nya insikter och lärdomar för både mentorn och adepten.

Ett annat mer formellt sätt att knyta bra personer till ditt företag är att erbjuda dem en styrelseplats i bolaget. Se bara till att ni är på samma våglängd vad gäller ersättning och förväntningar i rollen som exempelvis styrelseledamot.  

När jag och min dåvarande man startade vårt första bolag bad vi en klok och trevlig IT-konsult att han skulle vara styrelseledamot i vårt bolag. Vi träffade honom sedan regelbundet på trevliga och nyttiga styrelseluncher. På dessa luncher pratade vi både ekonomi, utbildning och uppdrag. Detta var en chans för oss inom bolaget att ställa oss på en höjd och se de stora linjerna. Vår styrelseledamot gav oss alltid kloka råd. Han ville sedan ha arvode i form av att bolaget betalade pengar till goda ändamål såsom Röda korset och att plantera träd i Afrika.

/Susanne Grenert

 Mitt bästa råd är att skaffa dig ett oberoende nätverk utanför familjen och företaget för att få framgång som företagare. När du är anställd har du dina arbetskamrater och för många räcker det som nätverk. Men som företagare är det annorlunda: även om du har anställda är det inte samma sak som att ha kollegor, eftersom de är dina anställda och det är du som betalar deras lön. Jag skulle inte förlita mig enbart på mina anställda som mitt nätverk – för mig har det varit avgörande att ha ett nätverk utanför företaget som jag kunnat bolla med.
/ Ylva Johansson

Inom GIG Economy är den stora majoriteten egenföretagare, utan en affärspartner eller anställda. För många blir ens kunder och uppdragsgivare därför ofta ens närmaste kollegor som tillför glädje och nätverk i vardagen, men som det av naturliga skäl är svårt att bolla företagsspecifika frågor med. Därför kan man behöva söka efter ”företags-kollegor” på annat håll. Genom att hitta någon person i liknande situation som en själv får man ett bra bollplan för att diskutera såväl stora som små saker som rör företagandet.

Som egenföretagare har jag kontakt med två andra egenföretagare och vi träffas kontinuerligt för att stödja varandra och prata om allt från praktiska tips till långsiktiga frågor. Den första gången jag stod utan uppdrag som egenföretagare blev en känslomässigt tuff period för mig. Att prata med mina två ”kollegor” om hur de hanterade perioder utan uppdrag, samt vilka strategier de har i samband med att ens uppdrag tar slut, har hjälpt mig mycket. Genom att ha kontinuerlig kontakt blev det enklare att ta upp min oro. Dessutom ger dessa kollegor mig chansen att få fira, att få vara stolt och att få chansen att berätta när någonting går riktigt bra!
/Agneta Kjellström

Tillhör du den delen av företagare som gått ett steg längre från konsultverksamheten och driver en startup-verksamhet? Då kan det vara ännu viktigare att vidga sin cirkel och ta hjälp av fler. Chanserna att lyckas med en startup ökar om man är fler som delar på arbetet och som driver företaget framåt, samtidigt som fler personer bidrar med en större palett av kunskap. Vill man dessutom ta in investerare, så ökar chansen om det är flera som driver företaget ihop då verksamheten har större chans att klara sig om något skulle hända med en av de drivande i bolaget.

Sommaren 2011 kom jag på att marknaden behövde ett ärendehanteringsverktyg med fokus på användbarhet. Jag gjorde precis allt själv: utvecklade, satte upp systemlösningar, försökte ragga potentiella kunder, paketera och presentera affärsidén för investerare, mm. Samtidigt var jag i princip fullbelagd med uppdrag. Det var inte hållbart och min lärdom var att jag skulle ha sett till att vi var fler i teamet:  

·      Det är självklart svårt att ha kompetensen för allt som ska göras, både jobba med teknik, sälj och affärsmässiga frågor.

·      Man måste se till att ha en dräglig arbetsmängd. Även om den kanske alltid är mer än 40h/veckan i början så är det bra med en arbetsfördelning för att hålla mängden nere så man orkar på lång sikt.

·      Jag träffade ett par investerare som sa att de inte är intresserade av att investera om jag inte har en partner. Det var inte för att det inte gillade mig som person, de ansåg att det är för stor risk om det endast är en person som framgången hänger på.

/Niklas Johansson

 

Checklista: 5 tips för dig som vill ha ett bollplank till bolaget

o     Börja med att definiera vilket/vilka olika typer av bollplank du behöver – kanske mår både du och din verksamhet bra av ett par olika typer av bollplank:

o   Har du någon partner, nära vän eller familjemedlem som du vill involvera mer i bolaget? 

o   Behöver du en ”kollega” i liknande situation för att diskutera utmaningar som företagare?

o   Vill du ha en mentor som gjort en liknande resa, och som kan se på ditt företagande med lite mer perspektiv?

o     Gå igenom dina nätverk, välj ut de du vill involvera och ställ frågan till dem. Var tydlig, både med dig själv och med den du frågar, om hur du önskar att samarbetet ska se ut.

o     Planera in tid för avstämningar. Genom att planera in regelbundna tider för att ses eller höras och diskutera så blir det av + att det blir lättare att höra av sig de gånger man snabbt behöver hjälp och råd.

o     Förbered dig! Tänk igenom vilka frågor du vill ta upp inför era avstämningar, och våga ta upp frågor som känns svåra och där du är osäker!

o     Ge återkoppling! Glöm inte att berätta för ditt bollplank hur det har gått med de frågor ni diskuterat, oavsett resultat – det är så ni tillsammans lär er vad som funkar och inte! 

 

NOX CONSULTING SUMMERAR & REKOMMENDERAR:

Att vara egenföretagare kan stundtals vara ensamt. Men det ska aldrig kännas ensamt. Nätverk är en av våra grundvärderingar på NOX Consulting, och det innebär att vi tror på att dela kunskap och erfarenheter mellan personer och företag – och att det är genom att arbeta tillsammans som vi skapar magi.

Vi månar därför om att alla våra konsulter ska ha någon att bolla sina frågor med, och försöker bidra till att våra konsulter nätverkar med varandra genom olika aktiviteter som frukostar, kvällskurser, konferensresor mm. För vi vet ju att företagande blir så mycket lättare och roligare om man har någon att dela sina motgångar och framgångar med! 

Kapitel 5 Gör det du är bäst på – och ta hjälp med annat!

”Ofta jobbar folk hårt på fel sak. Att jobba på rätt sak är antagligen viktigare än att jobba hårt.” Caterina Fake, medgrundare av Flickr

En av de största fällorna som entreprenör är att man tänker att man ska göra allt själv. Visst liknar livet som egenkonsult ofta en ”one-mans-show” - men att själv sköta sina uppdrag och samtidigt hantera allt från försäljning och marknadsföring till fakturering, bokföring och redovisning kan innebära en onödig påfrestning och slitning på företagarlivet.

Vissa älskar att göra allt själva och ha den totala kontrollen. Men för andra är det en ständig källa till stress och osäkerhet att sköta uppgifter som man inte riktigt känner sig bekväm med eller har full koll på. Det viktigaste rådet är därför att rannsaka sig själv – fundera över vad du gör bäst och om det finns uppgifter som det är bättre att du lägger ut på andra för att få mer tid över till att lösa dina uppdrag och utveckla företaget.

Genom att värdera din egen tid och ta hjälp med sådana uppgifter som du inte brinner för, eller uppgifter som det tar lång tid att lära sig, skapar du mer arbetsglädje och du slipper energikrävande tidstjuvar. 

Bokföring och redovisning är de vanligaste områden där konsulterna i NOX-nätverket tar in extern hjälp. En del för att vara 100% säkra på att bokföringen blir rätt, andra för att de inser att de tjänar mer på att leja ut bokföringen till bokföringsfirmor som sysslar med detta dagligen, och istället kunna fokusera sin egen tid på att dra in och leverera i kunduppdrag.

Jag startade ett nytt bolag för fyra år sedan. Min kompetens är konsulting och marknadsföring av mina tjänster - inte att sköta ett bolags ekonomi. Jag har dålig kunskap om bokföring och hur skatter och inkomster kan optimeras. Och jag skulle säkert bli frustrerad av att försöka lösa det och antagligen inte göra ett bra jobb. Därför skaffade jag mig snabbt en bokföringsfirma som hjälpte mig att starta bolaget, som bokför, ger tips och gör årsredovisningen. Rätt kvinna på rätt plats!

/ Susanne Grenert

När vi insåg att det företag vi köpt höll på att gå under ekonomiskt ville vi spara på alla kostnader som gick. Därför drog vi in på redovisningshjälp och årsbokslut, jag som i grunden är redovisningsekonom tänkte att jag skulle kunna fixa det själv.

Samtidigt hade jag startat en egen konsultfirma där jag hyrde ut mig själv som projektledare, men nu var jag tvungen att lägga två dagar i veckan på bokföring och ekonomi utan lön. Förutom att jag vantrivdes med uppgiften så tog det mycket mer tid än jag tänkt. Efter ett par månader slog det mig att jag kunde hyra ut mig själv till högre timpeng för att jobba med arbetsuppgifter jag brann för, än vad det kostade att köpa in hjälp med bokföringstjänster som jag vantrivdes med. Lösningen blev att vi hyrde in en bokföringsfirma som gör jobbet mycket snabbare och effektivare än jag någonsin vill eller kan. Och jag är gladare! /Kaarina Kranz

När vi för tolv år sen startade vår egen konsultverksamhet bestämde jag mig för att sköta bokföringen själv. I en välsorterad pappershandel införskaffade jag en gammaldags kassabok med liggande kontoplan. Bokföringen fördes med bläck och allt såg riktigt vackert ut. När året var slut och det var dags för första årets bokslut började problemen… Mina vackra siffror försvann i ett hav av lösa notisar, räknemaskinsremsor och kollegieblocksark. Efter ett oräkneligt antal timmar fick jag till slut ihop allting på ett – förmodligen – korrekt sätt. Den uträknade kostnaden för bokföringsarbetet; förlorad arbetstid, ökad stress och försämrat familjeliv, gjorde att vi efter detta första år kontrakterade en bokföringsbyrå. Den har vi haft sedan dess!

/Sverre Sverredal

Genom att tidigt ta hjälp med bokföringen kan man som företagare vara säker på att det blir rätt från början: du slipper misstag som kan vara dyra och tidskrävande att rätta till i efterhand och du kan vara säker på att de som sköter ekonomin alltid har koll på aktuella regler och lagar.

Som nybliven företagare kommer man också att stöta på många gråzoner: möjliga avdrag, inköp som kan tas på företaget osv. Genom att arbeta med auktoriserade konsulter får du hjälp och stöd att göra rätt – de är vana vid småföretagare som behöver hjälp för att inte blanda ihop företagets ekonomi med den privata ekonomin.

Det är också viktigt att komma ihåg att man som egenföretagare är mer sårbar vid sjukdomar och olyckor, och att det därför är viktigt att också se över – och investera i – såväl företagsförsäkringar och pensionsförsäkringar som sjukförsäkring och sjukvårdsförsäkring. Även här kan du välja att själv göra en analys av ditt försäkringsbehov eller att anlita försäkringsmäklare som hjälper till att ta fram förslag anpassade för dig och din verksamhet.  

Vi bestämde tidigt att vi skulle säkerställa trygghet vid sjukdom och anlitade en oberoende försäkringsmäklare som la upp en bra plan och ett relevant skydd för oss. Vi valde både att ha kostnadstäckning av lön vid långtidssjukskrivning genom sjukförsäkring och sjukvårdsförsäkring som säkerställer att man snabbt kommer till specialistvård i händelse av sjukdom eller skada. Sjukvårdsförsäkringen har vi haft glädje av många gånger. Att snabbt komma till rätt vård när vi behövt, har varit ovärderligt både för oss som privatpersoner och för företaget, då vi på detta sätt minskat sjukfrånvaron.

/Pernilla Ramslöv

Som person är jag väldigt mån om att göra rätt för mig. Jag vill betala mina räkningar i tid, inte göra avdrag för otillåtna saker och ändå ta del av det som jag har rätt till. När jag startade mitt bolag skötte jag ekonomin själv. Jag har jobbat med ekonomi i många år och tänkte ”hur svårt kan det vara?”. Men det handlar inte alltid om att det är svårt. Det kan också handla om tid och kunskap om detaljerna som verkligen gör skillnad för din privata ekonomi.

Mitt allra första uppdrag tog väldigt mycket tid, vilket innebar att jag la mycket annat åt sidan, bland annat bokföringen. Det gjorde att allt kändes mycket svårare än vad det kanske egentligen var och det blev ett dåligt samvete. Under en period gjorde jag bara det som var absolut nödvändigt som momsredovisningen, så när jag väl bestämde mig för att ta hjälp var det svårt att hitta någon som ville ta sig an företagets ekonomi då det låg saker ogjorda långt bak i tiden.

Efter att ha fått rätt hjälp känner jag mig både trygg i att jag får information om när jag ska göra saker, och på vilket sätt. Det har lett till att jag kan lägga mer tid på att utveckla min roll som kravanalytiker!

/Cecilia Centerlind

Jag tycker att man ska se upp med oseriösa rådgivare som lovar smarta avdrag och har massor av tips för att sänka företagets skatt. Som egenföretagare vill jag såklart få ut så mycket som möjligt utan att betala skatt MEN samtidigt vill jag göra rätt för mig! Mitt beslut är att betala mitt företags skatt utan att egentligen utnyttja några smarta råd från ”marknadsaktörerna” och sedan utnyttja den fullt lagliga rätten till aktieutdelning från mitt företags avkastning/vinst. I det långa loppet är jag säker på att man vinner på att göra rätt för sej ur ett skattemässigt perspektiv. Det finns sådana möjligheter och fördelar med att driva eget i Sverige att man inte behöver mygla med skatten eller utnyttja avdrag som ligger i gråzonen!

/Jan Gröning

Det är väldigt viktigt är att du inte blandar ihop din privata ekonomi med företagets. Det är frestande för många nyblivna företagare att ta kostnader genom företaget som Skatteverket ser som privata. Många gånger genom att man själv tolkar reglerna utan att kunna dem ordentligt. En byrå vet vad som gäller och hjälper dig att göra rätt från början!

/Pekka Sihvo

 

Checklista: 6 tips för dig som vill fokusera på det du kan bäst

o     Börja med att gå igenom företagets behov och mappa upp mot dina styrkor och svagheter: då blir det tydligt hur du optimerar du din tid bäst och vilka uppgifter det är mest lönsamt att du lägger ut på andra.

o     Hitta samarbetspartners som du är trygg med. Om du behöver en redovisningsbyrå så fråga runt bland andra egenföretagare vilka de anlitar och om de är nöjda. Träffa gärna flera byråer innan du bestämmer dig.

o     Om du köper in tjänster – se till att göra det på dina villkor och efter dina förutsättningar. Tex kanske det passar dig att anlita en bokföringsbyrå som hjälper dig att sätta upp strukturer för bokföring och revision, och så sköter du den löpande bokföringen själv – eller så köper du in hjälp med allt.

o     Glöm inte bort ditt försäkringsskydd – se över det själv eller ta hjälp av t.ex. en oberoende försäkringsmäklare. Bara vetskapen om att du har trygghet vid tex sjukdom och pension, gör det lättare att fokusera och komma framåt.

o      Konkurrensutsätt dina samarbetspartners. Varje eller vartannat år kan det vara läge att göra en prisjämförelse med andra byråer/konsulter för att säkerställa att du inte betalar för mycket. 

o     Anlita professionella byråer så att du kan känna dig 100% säker på att du gör rätt för dig och undviker gråzoner när det kommer till ekonomin. 

 

NOX CONSULTING SUMMERAR & REKOMMENDERAR:

Att vara entreprenör innebär att man måste kunna hantera flera olika roller samtidigt. Förutom att vara en grym IT-konsult är det viktigt att man har koll på helheten och den planering, koordinering och administration som företagande innebär - annars kommer företagsresan att bli tuff! Redan när du börjar planera din verksamhet bör du tänka igenom vilka olika kompetenser som behövs för att driva företaget, och vilka av dessa du klarar själv och vilka du behöver ta in hjälp med. Genom att tänka långsiktigt från början och ha en plan för såväl löpande ekonomiadministration som försäkringar och pensionssprande, gör du dig själv en stor tjänst i framtiden - och i nuet. Du slipper oro för framtiden, kan sova gott om nätterna och får istället tid att fokusera på dina konsultuppdrag och utvecklingen av ditt företag!

Kapitel 4 Jobba var du vill! Om konsten att utnyttja sin flexibilitet

”Din tid är begränsad, så slösa inte bort den på att leva någon annans liv. Låt inte bruset av andra människors åsikter dränka din inre röst. Ha mod att följa ditt hjärta och din intuition.” Steve Jobs

Många drömmer om att styra mer över när och var man arbetar, en del vill jobba mycket i perioder för att kunna ta längre semestrar, andra vill ha friheten att välja om de jobbar på kontoret, hemma eller på resa. Som egenkonsult öppnar sig nya möjligheter att leva ut sina drömmar och jobba flexibelt i både tid och rum. Som anställd måste man i de allra flesta fall utföra sitt arbete på företagets arbetsplats, men som konsult har man mycket större flexibilitet att utföra arbetet där man själv vill, och kan till och med jobba utomlands i kortare eller längre perioder.

Som konsult tycker jag att man ska ta tillfället i akt och förlägga sin arbetsplats till den plats som ger bäst energi, oavsett om det är hemmet, ett café, en hotellobby, ett bibliotek eller på uppdragsgivarens kontor. En tidningsutgivare gav mig i uppdrag att skapa nya affärsintäkter för deras magasinstidningar. Mina tankar ledde mig till resor, eftersom det är på resor de flesta har tid att njuta till fullo av ett livsstilsmagasin. Min följdfråga blev: Hur ser magasinserbjudandet och distributionen ut för resenärer? För att ta reda på det bokade jag en resa till Kanarieöarna, där jag researchade och skapade analysen med bättre och djupare insikter än vad jag hade kunnat åstadkomma om jag suttit på kundens kontor hela veckan.

/Cecilia Hjertzell

 

Förut hade jag dåligt samvete när jag tog en dag ledigt för att göra något helt annat, men Maud Olofsson lärde mig att istället se detta som en viktig tid för reflektion och eftertanke. Det hon ångrade under sin tid som aktiv politiker var att inte se de stunder som hon gick i skogen som arbetstid. Under dessa promenader löste hon de mest komplicerade problemen och kom på de smartaste lösningarna.

/Pernilla Ramslöv 

Inom IT-branschen finns en stor vana av att köpa in konsulttjänster både lokalt och ifrån andra länder. Till exempel är det allt vanligare att programmeringstjänster utförs av team baserade på andra sidan jorden. Som egenföretagare i vår bransch kan man dra nytta av detta och planera vart man arbetar utifrån egna önskemål och uppdragets utformning. För det finns ofta många rationella argument till att inte sitta på plats hos kunden hela dagarna. Om ditt uppdrag är att utveckla nya tjänster eller gränssnitt finns det såklart fördelar med att befinna sig och arbeta i de miljöer som användarna eller kunderna finns i. Och om företaget ska etablera sig på nya marknader är lokala konsulter på plats ofta ovärderliga.

Det fanns en idé till en ny online casino-site och jag läste mycket om branschen på internet och försökte förstå verksamhet och vad som krävdes för att genomföra en startup. Men det var inte helt enkelt att förstå all information, så jag bestämde mig för att undersöka idén på plats och åkte till Malta. På Malta finns MGA (Malta Gaming Authority) som utfärdar licenser för online casino och många aktörer i branschen. Jag bokade möten i förväg med företag som jag hade undersökt via internet och som hade erfarenhet av online casino startup. Efter möten och diskussioner med företag på plats passade jag även på att göra spontana besök hos andra aktörer. Besöket underlättade hela arbetet med att planera projektet och få en snabb överblick av vad som krävdes för att på snabbast och mest effektiva sätt bedriva projektet. Mycket kan man lära sig genom internet men jag hade aldrig lyckats få de kontakter och erfarenheter som jag fick på plats.

/Lezgin Serin 

Det största hindret från att arbeta utomlands brukar vara en själv. Det är oftast våra egna föreställningar om var man borde jobba och våra vanor och rutiner som stoppar planerna på ett tidigt stadium. Om du bestämmer dig för att satsa på att jobba utomlands – oavsett om det är för några korta veckor då och då eller för en längre period – så börja med att göra en konkret plan. Sätt mål för vart du ska jobba, hur länge du ska vara borta, vad är målet med vistelsen ur ett arbetsperspektiv, vilka uppgifter passar att utföra där, osv. När man har detta klart för sig brukar det gå av sig själv att presentera och förankra det med ens uppdragsgivare. 

Att arbeta utomlands innebär också fantastiska utvecklingsmöjligheter: både språkligt, kulturell och kunskapsmässigt. Ett av de viktigaste råden från våra konsulter är att inte lägga någon värdering i mötet med nya kulturer och ”annorlunda” sätt att arbeta. Vi svenskar är vana att arbeta i platta organisationer med stort eget ansvar och inte så tydliga rollbeskrivningar. I många andra länder är företagen mer hierarkiska i sina organisationer och rollerna är oftast extremt tydliga och relativt smala. Genom att vara medveten om det och bemöda sig med att förstå deras perspektiv blir samarbetet lättare.

”För flera år sedan så började jag arbeta med danskar. Alla runt omkring mig sa att det var helt hopplöst att jobba tillsammans med dem, det gick bara inte. Under det här uppdraget fick jag lära mig att bli utskälld efter noter, därefter gick vi och ”spisade” lunch tillsammans, helt utan något som helst agg gentemot varandra. Efter hand har jag lärt mig att uppskatta danskarnas rättframma stil, det är oerhört befriande med att de säger vad de tycker och tänker, istället för att knyta handen i fickan och prata skit bakom ryggen. I dag jobbar jag i en helt global organisation, där man dagligen möter folk från världens alla hörn. Det var länge sedan jag hörde någon ens nämna kulturella skillnader, istället råder en befriande acceptans av olikheter såväl som likheter. ”

/Marit Emanuelsson

Att jobba utomlands är dock långt ifrån det enda sättet att styra över vart man jobbar. För många egenkonsulter är friheten att bestämma vart man jobbar en regnig tisdag i november det allra viktigaste: mysjobbar man hemma i pyjamas och en kopp thé, fyller man på med ny jobbenergi på ett co-working-café eller njuter man av att komma in i värmen hos sin uppdragsgivare. Att ha möjligheten att välja är guld värt, så se till att njuta av den som egenkonsult!

 

Checklista: 5 tips för att kunna jobba där du vill

o     Förlägg din arbetsplats till den plats som ger bäst energi och passar bäst för uppgiften: möten och teamwork på kontoret, fakturering hemma, dokumentation på café eller en hotellobby, osv.

o     Avbrott i vardagen är viktiga, så skapa utrymme för reflektion och inspiration för att öka din kreativitet och effektivitet!

o     Sök dig till uppdragsgivare som är flexibla med var arbetet utförs – och till uppdrag som passar att utföras på distans.

o     Om du vill jobba utomlands – gör en plan för det! Tänk på att det oftast är våra egna föreställningar som är det största hindret.

o     Älskar du att resa? Försök hitta anledningar att resa varje gång du tar ett nytt uppdrag eller ett nytt projekt.

o     Var medveten om kulturskillnader när du tar uppdrag utomlands – och se dem som möjligheter att utvecklas för att skapa bra samarbeten.

 

NOX CONSULTING SUMMERAR & REKOMMENDERAR:

Friheten att bestämma över var och när man jobbar är en drivande faktor bland många som startar eget som IT-konsult. Och visst är det skönt att kunna bestämma om man åker in till kontoret den där regniga novemberdagen eller om man hellre fixar sina uppgifter hemma – eller rent av tar en sista-minuten till varmare breddgrader och jobbar därifrån! 

Men vad är då nyckeln till att få den där flexibiliteten och att kunna styra själv? Det tveklöst viktigaste är att göra ett bra jobb. Vetskapen om att du levererar – hög kvalitet och i tid – är det som gör att dina uppdragsgivare inte bryr sig om var du befinner dig.

Så jobba hårt och bygg upp ett förtroende – och glöm sedan inte bort att njuta av lyxen att själv bestämma var du jobbar!

Kap 3 Styr över din egen tid! Om att skapa ekonomiska förutsättningar som ger dig frihet

”A person is a sucess if they get up in the morning and get to bed at night, and in between do what they want to do.”

Bob Dylan

Friheten att styra över sin egen tid och vad man göra på dagarna är ofta en av de viktigaste anledningarna till att konsulter inom olika branscher växlar från att vara anställda till att bygga upp sin egen verksamhet. Många av konsulterna i NOX-nätverket vittnar om att arbetslivet som anställd var för oflexibelt: oavsett om det handlade om att de vill jobba andra tider än 8-17 eller att de vill vara ledig andra perioder än sommar och jul, så var det ofta krångligt att lösa. Som egenföretagare upplever de att de fått mycket större möjlighet att bestämma över sin egen tid och planera jobbet utifrån resten av livet – och inte tvärt om.

Därmed inte sagt att livet som egenkonsult är synonymt med att jobba lite. I början gäller det att vara beredd på att kavla upp ärmarna och jobba hårt och mycket. Du måste sätta grunden för din verksamhet med allt vad det innebär av mål, ekonomiska rutiner och administration, du behöver sälja in uppdrag – och samtidigt ska du börja leverera det du lovat dina kunder. När man är mitt i uppstartsfasen, och kanske upplever att man jobbar mer än någonsin, kan den där drömmen om att styra över sin egen tid kännas rätt avlägsen. Då är det viktigt att komma ihåg att det är en fas, en period man måste ta sig igenom för att komma ut på andra sidan. 

Glöm inte att du behöver lägga mycket tid på ditt företag. I början går det massor av tid till att analysera om din idé håller från start och till mål – ur många olika perspektiv. Innan du hoppar på tåget, fråga dig själv om du är villig att offra denna tid. Att ha en partner som stöttar eller har samma ambitioner underlättar, och man får förståelse för tiden det tar att bygga upp sin verksamhet.

/Ylva Johansson

Första åren som egen företagare var det bara hårt jobb som gällde för mig. Jag tänkte inte så mycket på hur det gick utan tänkte bara att om jag jobbar hårt så går det nog bra. Andra sommaren efter jag startat eget ville en kompis att jag skulle följa med på en golfresa, men jag visste inte om jag hade råd. Jag har inte full koll på mitt företags ekonomi då jag lämnat bokföringen till en auktoriserad revisor och bokföringsfirma. Jag pratade med dem och de svarade att jag utan problem kunde ta ut 50 000 kronor extra i månadslön inför sommaren.

Efter cirka 15 år som egen företagare har jag en mycket bättre kontroll på företagets ekonomi och vet numera att om jag sköter mig och jobbar på så har jag en frihet att göra som jag vill med mina pengar. Det finns en buffert och med denna buffert har jag min frihet.

/Jan Gröning

Som konsult lär man sig snabbt att tid är pengar, och för att kunna styra över sin tid och prioritera bland uppdragen behöver man skaffa sig en ekonomisk buffert. Man behöver också en buffert och en plan för sitt pensionssparande och för vad som händer vid kortare eller längre sjukdomar.

Eftersom du själv ansvarar för att sätta av till din pension är det bra att ta hjälp av en bank- eller försäkringsrådgivare för att hitta en pensionslösning som passar för ett nystartat bolag. Inledningsvis har du kanske inte möjlighet att göra samma avsättningar som tidigare arbetsgivare gjort, därför är det bra att hitta en lösning som du kan växla upp i takt med att bolaget växer och intäkterna blir större.

Karensreglerna för egenföretagare varierar beroende på vad man har för bolagsform men räkna med att du behöver klara minst mellan 7-14 dagar, innan du får ersättning från Försäkringskassan. Därför är det viktigt att ha en buffert för kortare sjukdomsperioder. När det gäller längre sjukdomsperioder är det också viktigt att tänka på att den sjukpeng som din sjukpenninggrundande inkomst baseras på utgår från den lön du tar ut. Även om du kanske måste hålla nere lönekostnaderna inledningsvis, är det viktigt att justera detta framöver när företagets ekonomi blivit mer stabil.

En fråga som ofta ligger utanför scoopet när man drar igång, men som på sikt kan bli ett stort orosmoln är frågan: Hur tänker jag mig pensionen och slutklämmen på mitt yrkesverksamma liv? Som företagare drivs man kanske lite mer av passion till det man gör, och man kanske vill jobba längre upp i åldern för att man brinner för det man gör – men det är ju trevligt om man inte är tvingad att göra det pga ekonomin. Mitt råd är därför att ta itu med detta på en gång, då vet man att det finns något att falla tillbaka på och man slipper oro.  

/Irene Ström

Om möjligt, minska dina fasta utgifter med sådant du kan undvara (bilar, båtar etc.), inför övergången till eget företag, så slipper du ha panik över eventuella ojämna inkomster, särskilt i början. Detta ger dig också möjligheten att tacka nej till kunder eller jobb som inte känns kul. För att maximera känslan av frihet och ett lustdrivet yrkesliv är det fördelaktigt att inte vara slav under gamla konsumtionsmönster och prylar som ”äger dig”. Kom ihåg att du som egenföretagare kan växla konsumtion mot frihet/tid.

/Carolina Olburs

Skaffa dig en ekonomisk buffert - det är din fallskärm, din arbetslöshetsförsäkring och din biljett till bättre priser.

/Ylva Johansson

En del i att man som egen konsult vill styra över sin tid handlar om att på sikt kunna välja vilka uppdrag man tar. Att man har möjlighet att tacka nej till uppdrag som inte passar med ens tider, arbetssätt och profil. Men även om man har de ekonomiska förutsättningarna för att göra det, kan det vara svårt att få till. Är man van att jobba mycket, både som anställd och i uppstarten av sitt bolag, är det lätt att man halkar in i gamla vanor och tackar ja till alla uppdrag man kan få, även om man egentligen inte behöver dem rent ekonomiskt.

Därför är det viktigt att definiera vad man vill göra förutom att driva bolaget, till exempel spendera mer tid med familjen, utveckla en hobby, åka på långa resor eller göra pro bono-uppdrag. Specificera vad du vill göra och planera in när du gör det, på det sätter blir det lättare att prioritera och ibland tacka nej till konsult-uppdrag som inte passar med dina planer.

Efter många år som anställd vågade jag ta klivet och starta eget. Jag ville arbeta med olika typer av uppdrag som speglar hela min kompetensbredd och jag ville kunna anpassa min arbetstid efter mina barn – och inte tvärtom. När jag blev min egen skrev jag därför min egen värdegrund. Denna ligger till grund för beslut som:

* Jag ska alltid prioritera mina barn. Därför börjar jag aldrig före 9.15 på tisdagar då de har sovmorgon, jag har alltid ledigt på deras lov, jag planerar in besöksdagar i skola och på dagis.

* Jag är digital strateg men jag brinner för hållbarhet. Därför tar jag aldrig uppdrag som stå i motsats till detta, t ex vapen, tobak eller tveksam energi. Men jag älskar tech och därför har jag en blogg - holocentech.com - där jag skriver om teknologi som kommer att rädda världen.

Utifrån min värdegrund sätter jag min prislista och det inkluderar även mina pro bono-uppdrag. Som egen känns det viktigt att kunna få hjälpa företag eller organisationer som kanske inte alltid har pengarna till det.

/Cecilia Hjertzell

 

Det bästa med att köra eget är att man kan bestämma och styra över sin egen tid. Målet för mig är att kunna vara ledig länge under sommaren och även under jul-, sport- och påsklov. Första långledigheten märkte jag dock att om man är ledig så kommer det inte in några pengar på kontot. Det märktes hur dyrt det var att ta ledigt. Nu försöker jag planera så att jag lägger sommarsemestern över två faktureringsperioder så att pengar kommer in alla månader.
/Marie Norman

Jag hade ett uppdrag under ett år som avslutades med att de sex sista månaderna var extremt intensiva med mycket jobb och övertid. När produktionssättningen var klar, och uppdraget avslutades tog jag tillfället i akt att vara ledig i åtta veckor. Det var helt fantastiskt att få vara ledig i vardagen och ta hand om sig själv och bara göra saker som jag mådde bra av. Det kunde vara handla, ta promenader, ta hand om mina barn, städa, äta lunch eller fika med kompisar i lugn och ro. Det var fullt möjligt att göra detta och ändå ta ut lön eftersom jag jobbat så mycket övertid innan.

/Rosmarie Östlund

 

Checklista: 8 tips för hur du skapar förutsättningar att styra över din egen tid

o     Bygg upp en ekonomisk buffert. Den ger dig frihet den dagen du behöver extra ledigt, blir sjuk eller står utan uppdrag för en period.

o     Gör en plan för ditt pensionssparande från start. Prata gärna med en bank- eller försäkringsrådgivare för att sätta upp en pensionslösning som anpassas efter bolagets tillväxt.

o     Glöm inte bort att din sjuklönegrundande inkomst baseras på din lön, så sätt en rimlig lön utifrån ditt företags ekonomiska förutsättningar. 

o     Planera in tid för sådant som är viktigt för dig men som är lätt att glömma bort, tex lediga dagar med din familj, tid för träning, nöjesresor och andra aktiviteter.  

o     Definiera din tillgänglighet för både dig själv och dina uppdragsgivare. Var tydlig med när du är ledig eller när du jobbar avvikande tider, tex börjar sent/går tidigt.

o     Fördela din tid mellan olika typer av uppdrag, tex att du viker en eller ett par dagar i veckan åt mer utvecklande projekt eller pro bono-uppdrag, och övrig tid till mer inkomstbringande uppdrag.

o     Var mån om din egen, och andras, tid – gå inte på intervjuer för uppdrag som du vet att du inte vill ha eller som inte matchar din profil.

o     Se över dina fasta kostnader inför att du startar bolag. Se om det är något du kan dra ner på eller sälja för att minska den ekonomiska pressen i början innan uppdragen kommit in.

 

NOX CONSULTING SUMMERAR & REKOMMENDERAR:

Frihetskänslan när man kör eget är som att ställa ifrån sig en tung ryggsäck efter en lång vandring. Man slipper anpassa sig efter internpolitik och får kontroll över sin egen tid och sina egna pengar. Men för att kunna njuta fullt ut av den friheten behöver man ha ekonomisk trygghet. Som egenföretagare måste man hantera intäkterna i bolaget på ett klokt sätt: ta ut en rimlig lön och lägga undan överskottet så att man kan ta ut lön även de månader man inte debiterar.

Konsulterna i NOX-nätverket upplever att de har lika stor, eller större, trygghet än de hade som anställda. Det har de åstadkommit genom att ha kontroll över sitt företags ekonomi och ha ett långsiktigt förhållningssätt.

 

Kapitel 2: Sätt rätt mål! Om konsten att komma igång

”Om du arbetar med saker du gillar och brinner för, så måste du inte ha en stor plan för hur allt ska bli i slutändan.”

- Mark Zuckerberg, grundare av Facebook

Att starta en verksamhet utan att veta vad man vill med den är sällan en framgångsfaktor. Men att sätta långsiktiga mål för sitt företag är ofta en utmaning när man är i uppstartsfasen och inte riktigt vet vad som väntar.

Det viktigaste är att du bottnar i vad du vill ha ut av din verksamhet. Börja med att formulera vad du vill uppnå - och hur lång tid och hur mycket arbete du är beredd att investera för att nå dit. Bara genom att skriva ner det har du kommit en bra bit på väg i din målformulering.

Det är också nyttigt att fundera över ditt förhållningssätt till mål och vad som motiverar dig: triggas du av häftiga och långsiktiga målsättningar som i det korta perspektivet kan verka ”omöjliga” att nå? Eller drivs du av att vinna kortsiktiga mindre segrar och kontinuerligt bocka av framgångar?

Sätt dina mål så att de matchar din personlighetstyp: om utmaningen lockar dig, så sätt ett mål som du faktiskt inte vet hur du ska uppnå - det kan få dig ur din komfortzon, sätta igång nya tankebanor och leda till nya framgångar.

Känns den typen av målsättning orimligt för dig? Då kanske du istället ska fokusera på att gräva där du står. Sätt mål som är framåtsträvande men rimliga – som du vet ungefär hur du kan uppnå, men som självklart ändå kräver att du jobbar på och använder din driftighet!

Sätt mål som utmanar och utvecklar dig! Att öka sin försäljning med 5 % i nästkommande års budget är inte ett mål utan en prognos. Att däremot bestämma sig för att öka sin försäljning med 20 % eller 40 % är ett mål, och innebär antagligen att du måste hitta nya marknader, komma på ett bättre sätt att jobba eller något annat som verkligen utvecklar verksamheten.

- Robert Varttinen

Vi läser dagligen om innovativa företag med smarta idéer som vuxit sig stora. Mitt råd är dock att glömma det till en början. Det är mycket lättare att börja sitt företagande med att gräva där man står och sälja det man redan kan, brinner för och kan tjäna pengar på från dag ett. De flesta företag går runt på idéer som inte är unika eller särskilt märkvärdiga. De går bra därför att ägarna har blivit skickliga på att göra ett bra jobb, skaffat en mängd kunder och utvecklat företagets erbjudande med tiden. Hemligheten för de flesta ligger inte i idén utan tiden och den samlade energi de lägger på företaget.

- Pekka Sihvo

När vi startade NOX hade vi en spelidé om vad vi skulle göra, men inga egentliga mål för verksamheten. Det var otroligt skönt att få anpassa verksamheten efter hur kunder och konsulter reagerade på budskapet utan att sätta massa krav på oss själva under första tiden. Efter ungefär ett år hade vi blivit trygga med affärsmodellen och bolagets värderingar kunde börja sätta mål. Då var det roligt att spänna bågen och utmana oss själva.

- Pernilla Ramslöv

Sätt tydliga mål, styr mot målen, och håll kursen! Visst går det att göra avsteg från den satta kursen - men då ska det vara ett medvetet val. Jag talar av egen erfarenhet, jag har varit en mästare på att omfamna nya tankar och idéer, glömma bort vart jag var på väg och undra varför jag aldrig kom fram… 

- Magnus Petersson

Flera konsulter i NOX-nätverket berättar att det svåraste med mål inte är att sätta dem, utan att följa dem. Entreprenörer är ofta idérika och många hoppar snabbt på nya idéer som inte alltid driver mot det långsiktiga målet. Ett sätt att undvika detta är att hålla målet levande: genom att alltid utgå från ditt mål kan du styra dina idéer mot hur du ska uppnå målet istället för att börja på något helt nytt.

Det är också viktigt att följa upp dina mål regelbundet. Det klassiska talesättet ”det som blir mätt, blir gjort” fungerar, även om du bara rapporterar till dig själv!  

Att sätta mål för din nya verksamhet är också en viktig reality-check. Finns det en efterfrågan på dina tjänster eller din produkt? Hur lång tid är du beredd att lägga ner innan du kan ta ut lön eller gå med vinst?

Passa också på att tänka igenom vad som händer om du inte når dina mål. Finns det andra typer av uppdrag du kan göra på deltid för att få in pengar och inte ge upp din dröm? Har du gamla arbetsgivare eller kontakter som kan hjälpa dig med uppdrag?

Jag har jobbat som IT-konsult i över 30 år och som egen företagare i 25 år. Det har varit både inspirerande och lönsamt. För några år sedan började jag fundera över att utöka verksamheten med andra ”roligare” uppdrag som skulle kunna ge möjligheter och inspiration till fler människor. Så jag startade upp en verksamhet kring lycka och lyckoforskning på deltid. Det var verkligen inspirerande med alla nya idéer och kontakter, men tyvärr uteblev inkomsterna. I det läget var det mycket bra att ha kvar mitt konsultuppdrag medan jag provade nya vägar.

- Susanne Grenert

Jag var under en period väldigt fascinerad av e-handel och hade tankar på att starta en webbshop för förbrukningsartiklar av olika slag. Men efter att ha undersökt konkurrensen och gjort ett antal business-case förstod jag att det skulle krävas mycket stora volymer och ta många, många år att uppnå detta. Den tiden och pengarna var jag inte beredd att investera.

- Linda Widén

Vi var fyra olika individer med olika kompetenser och bakgrund som startade ett produktbolag. Blandningen av kompetenser var perfekt och idén briljant. VD:n som var den drivande parten garanterade ett minimi-resultat efter ett år i form av en lägstalön – annars ”lovade” han att betala lönen ur egen ficka. Det lät ju tryggt tyckte vi andra och därför gjorde vi ingen plan för dåliga resultat och vi skrev heller aldrig några papper – istället satte vi igång och jobbade dygnet runt. Två år senare hade vi en sjättedel av lägstalönen, utdragna diskussioner, rikligt med konflikter och vi spenderade vår energi på helt fel saker.
Om vi hade ägnat lite tid till att göra en plan även för sämre resultat, satt gränser för vårt engagemang och haft en plan för oförutsedda situationer, så hade vi sparat många tråkiga stunder och mycket mental ohälsa. Kanske hade vissa av oss lagt av långt tidigare. Kanske hade vi lyckats med hela projektet…

- Magnus Petersson

 

Att sätta mål handlar mycket om att hitta en balans mellan sina egna visioner och den efterfrågan och de förutsättningar som finns i den bransch man verkar i. Att göra marknadsundersökningar och ta reda på vad ens potentiella kunder har för behov och utmaningar är därför alltid en god idé när man startar sitt företag eller drar igång ett nytt stort projekt. Men som entreprenör är det du själv som måste tolka informationen du får in och välja vad du gör av dina nya insikter. Målen och besluten är dina. 

Sommaren 2011 kom jag på att marknaden behövde ett ärendehanteringsverktyg med fokus på användbarhet. Jag la nästan två års utveckling av systemet innan jag började presentera verktyget med de första potentiella kunderna. När jag väl började diskutera med kunderna fick jag bra återkoppling på vad de behövde ha: vissa saker som jag utvecklat var onödiga och vissa andra viktiga funktioner saknades. Då insåg jag att det hade det varit effektivare att ta fram en grundläggande demo och börjat diskutera med potentiella kunder innan jag började utveckla, då hade jag fått tidig återkoppling och kunde fokusera utvecklingen på det som kunden verkligen ville ha och sparat tid, energi och pengar.

- Niklas Johansson

Vi är just nu mitt i ett utvecklingsarbete som tids- och kostnadsmässigt överskridit alla ramar. Det är en ny produkt och det finns en rad frågor som måste hanteras i utvecklingsarbetet; konstruktionen, materialval, design, instruktioner, förpackning etc. Det har tagit tid och kraft och vi har emellanåt tvivlat på hela projektet: Tänker vi rätt? Är funktionen innovativ? Finns det en marknad? För att komma vidare har vi stämt av med andra personer som vi har förtroende för. Det är kreativa personer i vårt nätverk som ofta själva är entreprenörer och som gett oss många goda råd. Men vi har stundvis lyssnat för mycket på dem. Många råd har inneburit ”ett halvt steg tillbaka” och ofta ökat komplexiteten på produkten och gjort utvecklingsprocessen dyrare. Vi borde ha varit mer restriktiva och bättre på att sortera mellan alla goda råd. Det är trots allt vi som känner vår produkt bäst. Vår läxa är att hålla fokus och tro på oss själva.

- Gunilla Storhagen

 

Checklista: 9 tips för hur du sätter rätt mål för ditt företag

 • Formulera dina mål. Men gör det inte för omständligt, inledningsvis räcker det med några rader om vad du vill uppnå.
 • Välj mål som matchar din personlighetstyp och som motiverar dig, oavsett om det är ett häftigt ”ouppnåeligt” mål eller mer realistiska målsättningar.  
 • Vet du med dig att du lätt tappar fokus? Bestäm dig då för att främst styra ditt bolag utifrån dina långsiktiga mål och inte nya spännande idéer för att inte komma på avvägar och tappa tid, kraft och pengar på onödiga projekt.
 • Gör ett worst-case-scenario och en handlingsplan: vad gör du om du inte når målen och hur ska du hantera tuffa ekonomiska situationer. Att i förhand ha tänkt igenom olika tråkiga situationer ger dig en ovärderlig insikt.
 • Gör en plan för hur du ska följa upp dina mål: hur mäter du dem och hur ofta ska du checka av dem.
 • Om du startar ett företag tillsammans med andra: kom överens om vad som gäller för olika scenarier och reglera detta i ett avtal, exempelvis ett aktieägaravtal för att minimera konflikter och slitningar.
 • Hitta din egen nisch där konkurrensen inte är stenhård och inriktad på lägsta pris. Försök hitta en del av marknaden där ditt erbjudande är mer unikt – då kan ditt företag utvecklas i lagom tempo och växa samtidigt som det är lönsamt.
 • Dela upp ditt företagande i två delar: uppdrag du tycker är roligt/intressant och som du tror att du kan tjäna pengar på och uppdrag du tycker är roligt/intressant men som du kanske inte kan tjäna pengar på – se till att utföra en mix av dessa för att inte känna oro för din ekonomi.
 • Om man ska ta fram en ny tjänst eller produkt är det bra att så tidigt som möjligt få återkoppling från marknaden. Då kan man i ett tidigt skede se till att man inte lägger energi på att utveckla saker som inte bidrar med så stort värde för kunden.
 • Lyssna på andra, men släpp aldrig fokus från din egen grundläggande idé. Det är du som är entreprenören.

NOX CONSULTING SUMMERAR & REKOMMENDERAR:

Den viktigaste vinsten med att sätta mål är att det tvingar dig att tänka igenom vad du är ute efter och vad du vill göra med din verksamhet.

Vi rekommenderar att du stannar upp en gång i halvåret och tittar på dina mål: Går det som du tänkt dig? Behöver något revideras - antingen i målen eller hur du arbetar?

På det sättet styr du ditt företag mot dina visioner, utan att det tar för mycket kraft och fokus från det löpande arbetet, och du blir en vinnare på både kort och lång sikt. 

Kapitel 1: Om att våga ta första steget & några viktiga lärdomar på vägen

”För att komma igång ska du sluta prata och börja göra” - Walt Disney, medgrundare av Walt Disney Company

Att våga ta steget och säga upp sig för att starta eget är tufft för många. En del människor tenderar att fastna i ”jag ska bara göra klart den här grejen på jobbet först”-fällan. Andra tvekar av ekonomiska skäl och oroar sig för hur de ska få in tillräckligt med uppdrag - trygghetssökande personer vill ofta ha ett första uppdrag säkrat innan de säger upp sig. Och ibland händer det saker i privatlivet som gör att arbetsplanerna inte kan ha högsta prioritet. 

Många av konsulterna i NOX-nätverket vittnar om att tajming är svårt, om man väntar på det perfekta tillfället är risken stor att man aldrig kommer till skott. Deras budskap är därför tydligt: om du tror på dig själv och din företagsidé så kör. Idag. Vänta inte.   

”Jag hade funderat ett tag på att starta företag, men eftersom jag precis gått igenom en skilsmässa kändes det inte som rätt läge att starta eget konsultbolag. Men jag bollade idén med några seniora kollegor som var egenkonsulter och de sa att det finns inte ett passande ”perfekt” läge för att starta eget utan det gäller att köra på. Uppmuntrad av dessa råd så startade jag eget konsultbolag och resten är historia.”
-Rami Lahdo
”Jag har vid flera tillfällen hoppat av till synes ”perfekta” välbetalda jobb med goda framtidsutsikter. Jag har vågat följa den inre rösten som sagt att det är något annat som det är meningen att jag ska pröva. Många gånger har det varit osäkert, turbulent och väldigt utmanande. Men min egen tillit har hela tiden funnits i grunden – och jag har alltid landat på fötterna. Det har inte alltid blivit som jag trott – utan bättre!”
-Siv Vimala Österlund
”När jag startade eget som konsult var jag osäker på hur jag skulle hitta uppdrag. Detta var det största orosmomentet för mig. Precis när jag bestämt mig för att bli egen ringde två kunder upp mig och ville att jag skulle hjälpa dem. Så plötsligt, från att inte ha någon aning om hur jag skulle hitta uppdrag, hade jag svårt att erbjuda de två kunderna så mycket som de ville ha av min tid.”
-Caroline Olburs

Att gå över från anställd till egen konsult ställer krav på dig. Som anställd har man ofta en tydlig rollbeskrivning och det finns en förväntansbild av vad man ska uppnå. Som egen konsult bestämmer du allt själv plus att du under den första tiden också ska lära dig att vara entreprenör och driva bolag.

Många konsulter vittnar om att det är tuffast precis i början när många bitar ska sättas på plats samtidigt. Det är svårt att veta vad man ska prioritera först: göra en affärsplan, skaffa uppdrag, säkra patent eller ta fram en hemsida? Eftersom alla företag är olika finns det inget facit. Men med hjälp från NOX-nätverket har vi tagit fram en checklista på viktiga saker att inte glömma bort i uppstartsfasen. Följer du den har du kommit en bra bit på vägen!

CHECKLISTA: 11 PUNKTER ATT TÄNKA PÅ NÄR DU STARTAR DITT KONSULTBOLAG

 • Bestäm namn på bolaget tidigt – och ha backup-alternativ – så att du inte behöver stressa fram något. Bolagsnamnet ska anges samtidigt som man skickar in ansökan till Bolagsverket.
 • Undersök vilket typ av företag som passar dig: aktiebolag, handelsbolag eller enskild firma. Om man har råd och har bråttom kan man köpa ett standardbolag, då slipper man en hel del pappersarbete.
 • Gör en enkel budget där du ser över både intäkterna och kostnaderna på kort och lång sikt. Gör antaganden där du inte har faktiska siffror – utgå t.ex. från den minsta lön du tänker att du kan klara dig på under första året.
 • Om du är ovan med att göra budget eller ekonomiska planer kan du ta hjälp eller utgå från standardiserade mallar. På www.verksamt.se finns bra mallar för affärsplaner. Svenska baskontoplanen (www.bas.se/kontoplaner) ger en bra inspiration för vilka intäkter och kostnader som kan uppstå samt vägledning hur de kan grupperas.
 • Påbörja din affärsplan: börja med att formulera ditt erbjudande och målsättningen med företaget. När du kommit igång med verksamheten kan du uppdatera och bygga ut affärsplanen ytterligare. 
 • Se över ditt nätverk av säljkanaler och välj samarbetspartners med omsorg. I IT-branschen finns många olika typer av säljbolag, mäklare och nätverk som kan leda dig till gig. Välj en partner som matchar din filosofi och kompetens, och där arvodesmodellen känns rätt för din verksamhet.
 • Lägg tid på att uppdatera din LinkedIn-profil. Nästan alla uppdragsgivare inom IT-branschen börjar med att titta på LinkedIn – därför är en bra beskrivning av ditt företag, en utförlig CV och rekommendationer från andra viktiga att underhålla.
 • Bestäm dig för hur viktigt det är för din verksamhet med ytterligare marknadsföringskanaler som hemsida, logotype, presentationsmaterial, osv, och satsa på att ta fram det viktigaste först. Fråga runt i ditt nätverk efter bra leverantörer om du inte har kompetensen och tiden att göra allt själv. 
 • Oavsett om du vill sköta det mesta av ekonomin själv eller om du vill ta hjälp så lägg tid på att hitta en redovisningsbyrå som kan hjälpa dig på din nivå och som har goda referenser.
 • Startar du en idédriven verksamhet så skriv ner och dokumentera din idé så detaljerat du kan. Om du ska utveckla ny teknik se till att du säkrar rättigheter genom patent eller ett bra NDA-dokument och se till att alla som tar del av idén skriver på det.
 • Ta rätt betalt från början. Det är lätt att jobba gratis i början för att få chansen, men om du kommer in på fel prisnivå är det svårt att övertyga kunderna om att betala rätt pris framöver.

UR VERKLIGHETEN:

"När jag startade mitt första företag hade jag ingen aning om lämplig prissättning, vilka intäkter det skulle generera och vilka kostnader företaget skulle dra på sig. Därför gjorde jag en ekonomisk plan för att få koll på siffrorna. Jag jobbade med många antaganden eftersom jag saknade riktiga värden. Planen visade att det skulle kunna bli ett lönsamt företag och först då bestämde jag mig för att köra. Efter några månader följde jag upp planen. Självklart var det mycket som blivit helt annorlunda vilket gjorde att jag fick justera planen och anpassa utgifterna till de nya förutsättningarna för att uppnå den tänkta lönsamheten."
-Mark Zeise
"När du gör något litet extra och som du ändå inte vill ta betalt för, kom ihåg att skriva det på fakturan och 0 kr på raden. Då ser kunden att du ger de något extra – inte alls säkert att de ser eller tänker på det annars – plus att de får det att känna att de har gjort en bra affär och kan lita på ditt företag."
-Pekka Sihvo
"Vi hade en idé inom Online Casino branschen och hade genomgång av idén med flera företag inom branschen. På ett stort börsnoterat svensk företag inom Online Casino hade vi muntligt genomgång och presentation. Tyvärr hade vi inte någon NDA med oss och företaget i fråga “lovade” självklart att inte använda sig av idén. Sju månader senare hade de en stor kampanj på sin hemsida med samma titel som vår presentation."
Lezgin Serin
"När jag drog igång mitt bolag bestämde jag mig för att använda människor i mitt nätverk för att göra sådant som jag själv inte har tid och kompetens för. Till exempel anlitade jag en kompis som har foto som specialintresse till att ta bilder till hemsidan. Texter till LinkedIn och hemsida skrev jag själv, men eftersom jag inte är en skribent använde jag mig av en annan god vän som gick igenom texterna innan de publicerades.
När jag skulle ta fram företagets logotype utlyste jag en tävling där ett antal designers tävlade om att ta fram min logga. Det blev ett resultat som jag är supernöjd med!"
-Irene Ström

NOX CONSULTING SUMMERAR & REKOMMENDERAR:

Sammanfattningsvis handlar det mesta i den här första uppstartsfasen om att komma igång och att våga ta de där första viktiga stegen.

Vi rekommenderar att du släpper prestigen om att det ska vara perfekt från början. Det är viktigare att ha ett aktivt och utvecklande förhållningssätt så att du kommer igång och kan jobba med att utveckla och förbättra din verksamhet över tid. Det är det som skapar långsiktig framgång!   

 

Inledning

Allt fler svenskar väljer att hoppa av sina fasta anställningar och istället att starta egna konsultbolag. Tack vare digitaliseringen kan många arbetsuppgifter utföras nästan var och när som helst idag, vilket skapar en stor frihet - så det är inte särskilt konstigt att fler och fler får smak för konsultlivet där man själv får bestämma sina arbetstider, sin arbetsplats och sina uppdrag.  

Vi på NOX Consulting ser detta som en del av The Gig Economy och vi gläds åt att denna trend växer extra snabbt inom just vår bransch, IT-sektorn. Vi är övertygade om att en mer flexibel arbetsmarknad har många fördelar för både arbetsgivare och konsulter i vår bransch.

Som konsult får man mer kontroll över sitt liv och en större flexibilitet kring hur, när och var man arbetar – samtidigt som man kan tjäna bra med pengar. Som arbetsgivare får man å andra sidan tillgång till specialistkompetens och resurser vid exakt de tillfällen företaget behöver.

Och dessutom får företagen tillgång en mycket dedikerad konsultresurs: i en undersökning bland konsulterna i vårt nätverk uppgav 73% att de presterar bättre som konsult än som anställd!

I USA är The Gig Economy redan ett faktum, och enligt USAs beräknas varannan amerikan arbeta på frilansbasis år 2020. När vi i Sverige kommit dit vet jag inte. Men en sak vet jag: The Gig Economy kommer att ha stor påverkan på den svenska arbetsmarknaden och i grunden förändra både hur vi ser på arbete – och hur arbete utförs.

Med den här boken vill vi på NOX Consulting hjälpa nyblivna konsulter och entreprenörer att navigera rätt i The Gig Economy. Oavsett om du redan gjort dina första gig som konsult eller om du är mitt i en beslutsprocess om du ska stanna kvar som anställd eller starta eget så vill vi bidra med råd och verktyg på vägen. Därför har vi samlat ihop hundratals lärdomar från de verkliga experterna, konsulterna i vårt nätverk, som hjälper dig att ta dina första steg som självständig konsult.

Trevlig läsning och lycka till!

/Pernilla Ramslöv, VD NOX Consulting