"IDAG BEHÖVER ALLA FÖRSTÅ TEKNIK, OAVSETT YRKESROLL"

2015 grundades NOX Academy för att inspirera fler barn och unga till att skapa med teknik och lära sig programmering. Det blev också grunden för NOX koncept GoTech, som lanserades 2017, med ett syfte att öppna upp den digitala världen för alla. Konceptet drivs med visionen att alla, oavsett yrkesroll och ålder, ska få grundförståelse för teknik och utveckla ett tech mindset.

“Att förstå teknik är relevant för alla yrkesgrupper och individer idag. Många tror att digitalisering till största del handlar om att införa verktyg som kan hjälpa oss att automatisera och effektivisera, men i själva verket är människorna den viktigaste delen i alla bolags digitaliseringsresa. När individer får lära sig grunderna i teknik så bygger de självförtroende, förståelse och framför allt, ersätter rädslan med nyfikenhet” - Helena Sjöström, grundare GoTech

De senaste åren har fokus för GoTech legat på att utbilda inom programmering, AI och cybersäkerhet, och hittills har över 2000 personer deltagit i utbildningarna. Bland deltagarna finns bland annat lärare, politiker, inköp, HR, jurister och ledningsgrupper som inte tidigare har en teknisk förförståelse. Bolag som TUI och TRR har använt utbildningarna som ett sätt att kompetensutveckla sina medarbetare och göra dem delaktiga i företagets digitaliseringsresa. Utbildningarna sker upplevelsebaserat och en av nyckelfaktorerna är att workshopledarna använder ett språk som alla kan förstå. 

“Idag finns det mycket information på nätet om hur teknik såsom programmering och AI fungerar, men problemet är att den ofta riktar sig till dem som redan har teknisk kunskap. Vi vill ge en bild av att det inte är rocket science utan att grunden är något som alla kan förstå.  Det finns en förutfattad mening därute om att it och teknik är något som bara ”It-avdelningen” behöver vara involverade i, vilket är ett förlegat tankesätt som vi behöver lägga bakom oss. Tekniken nu har en större inverkan på alla roller i en organisation och vice versa. AI, som exempel, stöper om våra organisationer från grunden och det finns därför en allvarlig problematik med att endast de tekniskt kunniga är delaktiga i dialogen om AI” - Maria Hjorth, medgrundare av GoTech

Är du nyfiken på att förstå mer om vad teknik handlar om, och hur det förändrar vår värld och våra yrkesroller? Hör av dig till oss eller signa upp för att få inbjudan vid våra kommande event.

"IDAG BEHÖVER ALLA FÖRSTÅ TEKNIK, OAVSETT YRKESROLL"
Lisa Hartikainen 18 november, 2022
Dela detta inlägg
HUR ORGANISERAR VI OSS POST-COVID? VIKTIGA FRÅGESTÄLLNINGAR FÖR DIG SOM LEDARE