KRÖNIKA: HÅLLBART LEDARSKAP - VIKTIGARE ÄN NÅGONSIN

Det senaste året har prövat oss - inte minst ledarskapet, och det har varit både viktigare och svårare än någonsin att leda sina medarbetare på distans i den ovissa värld vi lever i. Tillsammans med framträdande och kloka ledare fick jag och Johan Näsman möjlighet att under ett samtal diskutera och reflektera kring det viktiga ämnet Hållbart ledarskap. Vi är alla överens om att för att bygga hållbara bolag krävs hållbara medarbetare, och hållbara medarbetare kräver ett hållbart ledarskap. Men vad innebär då egentligen ett hållbart ledarskap?

I samtalet var vi överens om att det hållbara ledarskapet handlar om att allt börjar med dig som ledare. Du behöver våga visa hela dig, som den du är. Genom att göra det skapar du förutsättningar att bygga förtroendefulla, långsiktiga och transparenta relationer med dina medarbetare. När du som ledare vågar visa alla dina sidor, vilket inkluderar sidor av dig med sårbarheter, ibland osäkerheter och mänskliga svagheter så hjälper du dina medarbetare att våga göra detsamma. Det handlar om att bygga en kultur där vi, ledare som medarbetare, kan vara trygga. När vi blir psykologiskt trygga kan vi sedan jobba på att coacha, stötta och uppmuntra våra kollegor att gå utanför komfortzonen. Ur “rätt” typ av trygghet kan kreativitet, mod och innovation växa. Ett hållbart ledarskap handlar om att bygga en psykologisk trygghet i teamet, och det måste börja hos oss ledare.

I samtalet pratade vi också mycket om vikten av att bygga relationer med sina medarbetare. I relationen har vi en oerhört stark kraft till förändring, produktivitet och nya idéer. Genom att bygga relation med varje individ i ditt team skapar du förutsättningar för en hållbar situation där förtroende och genuin omtanke är i centrum. Idag, mitt i pandemin, blir allt relationsbyggande än mer utmanande när vi inte kan ses fysiskt, och här behöver vi som ledare vara kreativa i att hitta sätt att bygga våra relationer digitalt. Walk-and-talks, lekfulla möten, digitala luncher och kaffepauser är några sätt att ta sig an den här utmaningen. Se relationer med dina medarbetare som en relation du måste underhålla och bidra till, precis som vilken relation som helst. Och viktigast av allt: Var lyhörd och närvarande när du gör det, så kommer tillit och förtroende per automatik.

Till sist - hållbart ledarskap handlar om att omge sig med rätt människor, som vill ta ansvar, och som förstår och drivs av företagets vision och mål. När du har gjort det är det ditt ansvar som ledare att skapa rätt förutsättningar för dem, och forma en kultur som alla trivs och är trygga inom.

/Pernilla Ramslöv, VD NOX Consulting

KRÖNIKA: HÅLLBART LEDARSKAP - VIKTIGARE ÄN NÅGONSIN
Lisa Hartikainen 18 november, 2022
Dela detta inlägg
PERNILLA RAMSLÖV ÄR NÄRINGSLIVETS MÄKTIGASTE KVINNLIGA ENTREPRENÖR 2021